2019. már 29.

Lakberendezési trendek 2019-ben

írta: bibormester
Lakberendezési trendek 2019-ben

De hogyan öltöztessük fel a belső teret, hogy azt igazán az otthonunknak érezzük?

A cikk elolvasása: 2 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Álmodozni mindenkinek szabad! Az is megálmodhatja álmai otthonát, akinek kisebb büdzsé áll a rendelkezésere. Gondolatban már megvettük álmaink házát, amely még teljesen üres, csak a kellemes színvilágú laminált padló van lerakva, házunk szépen festett homlokzatán csillogó szemek az energiatakarékos műanyagablakok.

 

De hogyan öltöztessük fel a belső teret, hogy azt igazán az otthonunknak érezzük? A pénz most nem számít, csak az, hogy „trendik” legyünk.

A Google a jó barátunk, lássuk, mit írnak a szaklapok, milyen kompozitokból épülhet fel egy magyar ember modern lakása! Néhány oldal megnyitását és tanulmányozását követően kissé csüggedten kell megállapítanunk, hogy „ahány ház, annyi szokás”, azaz a dizájnvezérek sem tudnak megállapodni abban, hogy mit kell követni 2019-ben.

Abban, úgy tűnik közös nevezőre jutottak, hogy a lekerekített bútorok időszakát éljük. Jelenlétükkel szinte meghajlítják a teret, és játékos ötletelésre buzdítanak.

A színek tekintetében viszont már összecsapnak a vélemények. Van olyan álláspont, hogy a barna és a terrakotta lesz az uralkodó, valamint az ezt jól kiegészítő arany díszítések. Ezek a színek és árnyalatok kissé arisztokratikus gondolkodást sejtetnek, kétségtelen azonban, hogy a nyílászárók és a padló színeivel nem kell sokat bíbelődnünk, mert az egyszínű fehér beltéri ajtók és ablakok, a bézs vagy mahagóni laminált padló tökéletesen egészíti ezt a világot.

nyito-lefele-nyil-bibor

Szemben áll ezzel az a nézet, hogy a bohém, a játékos és erős színekben bővelkedő hangulat fogja a trendet maghatározni. Ebben az esetben az élénk minták, a természet erős színei fogják uralni a teret, melyet akár valóságos növények élőfala keretezhet. Ez valami egészen más filozófiát sugall, s kicsattan az életigenléstől és a fiatalságtól, a termékenységtől.

Szerephez jut a virágos tapéta, így a fehér falfelületek jelentősége csökken. Ebbe a trendbe tartozik, hogy a kiegészítők természetes, vagy újra felhasznált anyagokból készülnek, és a kézműves darabok kerülnek fókuszba.

Ennek a véleménynek teljesen ellentmond az egyik szakember véleménye, miszerint visszatérnek a műanyag bútorok (szerk.: reméljük, azért mégsem). Abban sincs közmegegyezés, hogy mely színek fogják uralni a lakások egyéb belső tereit: van, aki a zöldre és a pinkre esküszik, van, aki a fehéret és a színeset házasítja össze, és olyan is akad, aki szerint az élő színeket fogjuk látni erőteljes mintázatokkal.

Az egyik vélemény szerint a márványtetős asztalok és konyhai munkapadok is visszatérnek, de láttam fekete fürdőszobát (nekem túl noire-os volt), és merész mintázatú konyhai csempéket is.

Úgy tűnik tehát, hogy a trendekben csak akkor lesz közmegegyezés, ha esztendő végéhez érünk. Nekünk azonban, aki a képzelet szárnyán utazunk, mégsem kell kétségbe esnünk, mert ötleteket bármelyik lakáskultúrával foglalkozó magazinból vagy honlapból meríthetünk, s végül mindezt úgyis a saját karakterünkre fogjuk szabni. Mert legyen bár a fal éles vonalban elválasztva fehér és ciklámen, a fürdőszoba virágoktól hemzsegő, a konyha terrazo mintás, a nappali pedig bohém és tarka, a lényeg és a cél mégis az, hogy önmagunkra ismerjünk benne.

Szólj hozzá

2019 belső tér erős színek fehér beltéri ajtók fekete fürdőszoba lakáskultúra lakberendezési trendek lekerekített bútorok műanyag bútorok.