2020. jan 13.

A lakásunkban „tomboló” szakértelem – mire jó egy lakberendező?

írta: bibormester
A lakásunkban „tomboló” szakértelem – mire jó egy lakberendező?

Biztos kikötő a trendek és termékek óceánjában – forduljunk a lakberendező segítségéhez!

A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Igazi ünnepnap, amikor új lakásunkba, házunkba beköltözünk. Azt a pillanatot senki sem felejti el, mikor először lépett be saját birodalmába, és az első ott töltött éjszaka emléke is örökre bevésődik. A lakásunk egy külön kis világ, amelynek megvannak az ízei, színei és hangjai, sőt a saját titkai is. Hogy mindezek az ingerek és benyomások harmóniába kerüljenek, olykor nem elég, ha csak saját magunkra támaszkodunk.

Egy komplett otthon kialakítása óriási kihívás, s az üres falak élettel való betöltéséhez bizony szükséges lehet egy szakértő útitárs, a lakberendező. Ezzel a szakmával szemben hazánkban sajnos még nem alakult ki a kellő bizalom. Ha fáj a fogunk, fogorvoshoz megyünk, elromlott kocsinkat sem magunk próbáljuk manapság már megbütykölni, ennek okán el kell fogadnunk, hogy egy ízlésünkbe beletaláló lakás berendezéséhez is okos dolog szakértőt választanunk. Mert bizony nagyon nem mindegy, hogy a megálmodott bútor vajon beleillik-e az adott környezetbe, hogy a nyílászárók színe harmonizál-e a padló, a szőnyeg színeivel. Elég egy rossz döntés, és szétesik az általunk rosszul megkomponált összhang.

A lakberendezők foglalkoztatásával kapcsolatban sok tévhit él még manapság is. Elsődlegesen azért utasítják el őket, mert úgy vélik, hogy túl drága lenne a velük való munka, s az nem ér annyit, mintha itt-ott hibázgatunk a magunkra vállalt tervezésben. Egyfelől nem feltétlenül kell minden munkafolyamatnál szakértő segítség, másfelől pedig egy elhibázott döntés (pl. a szoba falának színei) akár többszázezer forintos korrekcióval is járhatnak.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a lakberendező mindig a saját ízlését és az éppen trendinek számító stílust akarja majd ügyfelére erőltetni, holott alapvető, hogy a szakember minden részletre kiterjedő interjú alapján állítja majd össze az első próbatervét. A munka minden esetben igényfelméréssel kezdődik, amelyben meghatározásra kerülnek a helyiségek funkciói, a kedvelt anyagok, színek és formák, de még az ügyfél mindennapos tevékenysége is. Ezt követi a terv elkészítése, majd annak megvitatása, módosítása, s csak ezután kerül sorra maga a kivitelezés.

Sokan tartanak attól, hogy az adott lakberendező nem fog beválni. Ma már az interneten minden ezzel foglalkozó szakértő munkája és ars poétikája megtalálható, s ezek alapján nyugodtan kiválaszthatjuk azt a személyt, akinek a stílusa minden tekintetben a legközelebb áll hozzánk.

Milyen segítséget nyújt számunkra egy lakberendező? Elsődlegesen abban lesz hasznunkra, hogy megteremtsük a koherens, harmonikus lakásunkat. Ma már a lakberendezés világában akkora a választék, hogy a kínálat tengerébe könnyen belefulladhatunk. Ráadásul roppant fárasztó a dolgoknak való alapos utánajárás. Hatalmas energia, és rengeteg idő mindez. Márpedig az idő pénz, és ezt számunkra éppen egy profi tudja megspórolni.

A megrendelő nyilván nem ismerhet minden beszerzési helyet, minden asztalost vagy kézművest, mert a mindennapjaiban nem ezzel foglalkozik, ellenben a lakberendező igen. Ő az, aki a legjobb tervet tudja elkészíteni még a pénzügyi kérdésekben is. Nála vannak a titkok kulcsai. Egy lakberendező számtalan olyan praktikát tud, amellyel még a legkisebb lakást is hangulatossá tudja varázsolni. A lakberendező egységben gondolkodik, a világítástól elkezdve a bútorokon keresztül az utolsó lakberendezési kiegészítőig minden harmonizál egymással.  A lakberendezők tanulják, hogy hogyan lehet egy-egy színnel vagy stílussal megteremteni a tökéletes harmóniát. Tapasztalata alapján bátrabban mer hozzányúlni bizonyos stílusokhoz, formákhoz, amik esetleg túlnőnek a mi képzelőerőnkön.                   

Az életmód és a pénzügyi keret ismerete nélkül nincs az a tervező, aki segíteni tudna. Olyan ez, mint az orvosnál: ha a páciens nem meséli el “mije fáj”, nincs az a csodadoktor, aki ránézésre meggyógyítaná. Ám, ha jó az összhang, az eredmény – a csodaszép otthon – mindenkit lenyűgöz! Ezért pedig már érdemes egy lakberendezőt fogadni.

Szólj hozzá