2020. jan 13.

Az ablakok költészete

írta: bibormester
Az ablakok költészete

Ránk néznek házunk szemei – ablakok az örökkévalóságra.

A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Károlyi Amy: Ablak

„Az ablak fontos. A van-nal, nincs-csel
kapcsol össze, a bent-tel, kint-tel.

Pár millió fényévet enged
besugározni a padlóra,
mintha a sugár végcélja volna,
hogy hozzád jusson –
Gondold meg, kéz,
ki az ablakot csukod,
tárod,
milyen kozmikus mozdulat,
mellyel a mindenséget kirekeszted,
bebocsátod.”

Végtelen és kifogyhatatlan májusi esőben ülök az ablak mellett, s az új cikkemen gondolkodom. Az évszakhoz képest hideg idő van, sok lakásban újra fűteni kell. Félhomály ereszkedik szobámra a súlyos esőfelhőtől, mintha nem a nyarat várnánk, hanem a november közelegne. Az embernek ilyenkor még az életkedve is erősen megcsappan, s az ihlet tovaszáll. Ahogy itt ülök az ablaknál, megtalál egy vers, amely – ki gondolta volna – éppen az ablakról szól. Károlyi Amy, ez a zseniális művész még az ablakban is meglelte a poézist, noha legtöbbünknek aligha a költészet jut eszünkbe az ablakról.

Persze-persze, az ablak a házunk, lakásunk szeme, és – ahogy a költő mondja – rajta keresztül érkezik meg hozzánk a fény végtelen távolságokból. Most az én műanyag ablakom üvege csak sápadt és szürke árnyalatokat ereszt át, de kirekeszti a vizet, a szelet és a hideget. A zuhogó esőben csaknem láthatatlan szemlélője lehetek az utcai forgatagnak. A sűrű vízcseppek függönyként takarják el az arcomat.  Nem tudom, van-e az ablaknak költészete, de esztétikája bizonyosan. Funkciója pedig régi és örök, egyidős az emberiség hajnalával, s elkísér minket, amíg a fény az emberrel találkozik.

Minden ház vagy lakás tervezésének egyik alapköve, hogy hová tervezzük a nyílászárókat, hogy a különböző helyiségekre milyen ablakok nyíljanak, s együtt azok szépséges harmóniában legyenek házunk homlokzatával. Ki kell választanunk a megfelelő méreteket, a formákat és a színeket, s mindezt úgy, hogy az ablak egyetlen funkciója sem szenvedjen csorbát. Az építőipar ma már olyan korszerű ablakokat képes gyártani, amelyek küllemüket tekintve a végtelen variációját adják.

Elmúltak azok az idők, amikor a nyílászárók színe a fehér volt. A vezető profilgyártók kínálatában ma már több tucat szín közül választhatunk, legyen szó a klasszikus színpalettáról, fémhatásról, vagy különféle fafajták mintázatáról. Egy fehér falú ház, például, teljesen más karaktert kap fekete keretű ablakokkal, mint kékekkel, vagy épp egy divatos tölgy árnyalattal.  A gyártók a legújabb trendeket is le tudják utánozni a megfelelő fóliákkal, így akár alumínium nyílászáró hatást is kelthet egy valójában műanyagból készült ablakkeret.

A légkamrák kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságot biztosítanak, és a műanyag keretek nem igénylik a folyamatos tisztítást sem. A műanyagot – szemben a fával – nem kell rendszeresen újracsiszolgatni, lakkozgatni; hosszabb az élettartamuk, nem érzékenyek a páratartalomra, azaz megbízhatóan tartják a formájukat és méretüket. Egyszóval hosszútávon sokkal könnyebb velük.

Természetesen az ablak lelke az az üveg, amelyen kinézünk a világra. A hatalmas üvegfelületek igazán impozánsak. Amennyiben szép kilátású helyen élünk, és ezt a kilátást nem szeretnénk eltakarni, a nagy ablakok lehetnek segítségünkre ebben. A széles panoráma ugyanakkor ellenségünkké is válhat, hiszen az idegen tekintetek is könnyebben eltalálnak hozzánk.

Ha nem szeretnénk, hogy kívülről belássanak, használjunk korszerű technikát. Az üveg úgy van kialakítva, hogy belülről tiszta kilátást biztosít, azonban kívülről csak egy tükör felületet látunk. Két legyet ütünk ezzel egy csapásra: fényt és kilátást nyerünk úgy, hogy minket avatatlan szem nem figyelhet meg. Ma már olyan üvegek is kaphatóak, amelyek hőre elsötétednek, így lakásunk nem robban fel a nyári melegben a nagy ablakok ellenére sem. Alakítsunk ki egy kis pihenő, olvasó részleget, ahol megpihenhetünk, és fürdőzhetünk a napfényben.

A műanyag ablakokra a komfortérzetünket javítandó kerülnek még redőnyök, rovarhálók is. Ha az ablakokra redőny, rovarháló kerül, azt figyelembe kell venni az ablakok tervezésekor.

Több helyen látni, hogy a teljesen felhúzott redőny belelóg az ablak üvegébe, vagy a redőnyfelhúzó miatt nem nyílik ki teljesen az ablak. Az ablakok tervezésekor a redőnytok részére ajánlatos egy tíz centiméteres úgynevezett toktoldót tervezni az ablak tetejére.  Ezzel biztosítjuk a helyet a tok részére.  Ezeket, illetve az egyéb sajátosságokat figyelembe véve a műanyag ablak beépítése után nem kényszerülünk kompromisszumokra, és maradéktalanul élvezhetjük a szép új ablakunk által biztosított szolgáltatásokat.

Vakolható tokos ráépített redőnyök

És hogy van-e az ablaknak költészete? Amennyiben a célnak, az igényeknek és az esztétikai követelményeknek megtaláljuk a tökéletes harmóniáját, úgy miért ne lehetne házunk szemében meglelni azt is? 

Szólj hozzá