2020. jan 13.

Hálószobatitkok

írta: bibormester
Hálószobatitkok

Életünk közel egyharmadát alvással töltjük. Nem mindegy tehát, hogyan rendezzük be ezt a helyiséget, mivel hálószobánk arculata és hangulata jelentősen befolyásolja életünk minőségét.

A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A hálószoba a legintimebb hely a lakásban, itt pihenünk, és ide bújunk a stressz elől, úgyhogy a szoba elrendezésében és díszítésében, valamint a bútorválasztásban is ennek kell tükröződnie.

Olyan világítást válasszunk, amely a megfelelő hangulatot teremti éjszaka, és olyan tárolórendszert, amely megkönnyíti a mindennapi munkánkat.

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy magunk alakíthatjuk a hálószobát, a tervezésnél az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  1. Mennyi időt töltünk napközben a hálószobában? Kap-e más funkciót is ez a helyiség?
  2. Vannak-e a pihenésünket zavaró hatások (zaj, fény vagy porszennyezés)? Ilyenkor a ház másik részébe célszerű telepíteni a hálószobát.
  3. Hány ember alszik a szobában?
  4. Szeretnénk-e közvetlen kapcsolatot a fürdő­szobával?
  5. Tervezzük-e, hogy az ágyat ké­sőbb áthelyezzük a szoba más szegletébe?
  6. A nap melyik szakában kapja a szoba a legkedvezőbb fényt?
  7. Milyen színek vegyenek körül bennünket lefekvéskor és felke­léskor?
  8. Milyen belső világítás legyen? (Ajánlott a szűrt fény.)
  9. Milyen sötétítőt válasszunk?
  10. Mekkora tárolókapacitásra van szükségünk? Beépített vagy sza­badon álló bútort akarunk? Tarthat­nánk-e a szezonon kívüli ruháinkat és cipőket egy másik szobában?

Amennyiben „készen kapjuk” lakásunkat, akkor is vannak alapszabályok, amelyekre jó, ha ügyelünk. Hálószobánk legyen rendezett, jól áttekinthető, tartózkodjunk a zsúfoltságtól. Ez a helyiség lehetőleg a lakás legcsendesebb helyére kerüljön. Ha a korábbi lakó másik, nem alkalmas szobát használt alvás-pihenés céljára, nyugodtan módosítsunk az elrendezésen. Ha van az átalakításra lehetőség, ne habozzunk! Nincs fontosabb ugyanis a nyugodt, pihentető alvásnál.

A fényekre itt érdemes fokozottan figyelni. Talán sehol sincs olyan jelentősége a különböző erősségű fényeknek, mint a hálóban. Jó, ha többféle megvilágítási lehetőségünk van. Nagyon jól hatnak a különböző rejtett világítótestek, egy szép állólámpa, kislámpák, hangulatos gyertyák. Kell néha a romantika sejtelmes, szelíd fényeivel, kell a kuckóhatás. Valaki viszont éppen olvasásra vágyik elalvás előtt, neki megfelelő olvasólámpa szükséges. Kisgyerekeseknél nélkülözhetetlen a felcsavarható világítás, valamilyen gyenge éjszakai fény.

A világítás mellett ugyanolyan fontos a sötétség is. Van, aki csak teljes sötétségben tud jól aludni. Sötétítőnk ezért legyen sűrű szövésű. Biztos megoldás a redőny vagy a spaletta. A pihentető alváshoz fontos a friss levegő is, ezért reggel és délután jól szellőztessünk ki. A hőmérséklet legyen 18-20 fok körüli. Lehetőleg ne itt tévézzünk, ne számítógépezzünk.

A hálószoba központi darabja az ágy. Szerencsére a választék nagy, de éppen ez az a csapda, ami miatt rosszul választunk. Figyeljünk arra, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni a hálóban, mekkora helyet szánunk az ágynak. Ideális, ha az ágy mindkét oldaláról megközelíthető. A matracválasztás, ha lehet, még az ágykeretnél is fontosabb.

Párok számára kifejezetten ajánlott az osztott matrac használata, mert a legtöbb esetben a feleknek nem mindig ugyanaz a keménység-puhaság, rugalmasság jön be. Így elkerülhető, hogy párunk, vagy éppen mi kényelmetlenül érezzük magunkat lefekvéskor. Mindenképpen érdemes szakember véleményét kérni és ki is kell próbálni a matracot.

A hálószobában gyakran tartunk mást is, mint ágyneműt, elsősorban egyéb ruhákat, amelyekhez szekrényre lenne szükség. Ha nem akarunk szekrényt tenni a hálóba vagy nincs rá hely, akkor ötletes megoldás lehet az ágy alatti tárolás, vagy a mobil ruhatároló használata.

A kellemes hangulathoz, komfortérzethez természetesen a színek is hozzájárulnak. Lehetőleg lágy és kellemes színvilágot válasszunk, az élénk és erős színek nehezítik az alvást megelőző relaxálást.

Szólj hozzá