2020. jan 13.

Versenyfutás a divattal – melyek a trendi konyhák a 2019-es évben?

írta: bibormester
Versenyfutás a divattal – melyek a trendi konyhák a 2019-es évben?

Minden évben újabbnál újabb lakberendezési irányok árasztják el a piacot, legyen szó a lakás bármely helyiségéről. Ebből a folyamatból természetesen a konyha sem kerülhet ki, sőt!

A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A klasszikus konyha csillaga leáldozóban van, a főzés helyszíne valódi társasági zónává változott, ahol öröm időt eltölteni. 2019-ben mindez fokozódik: nem elég, ha a konyha barátságos hangulatot áraszt, tulajdonosának személyiségét is tükröznie kell, amihez a legkorszerűbb konyhai gépek és eszközök is rendelkezésre állnak.

Ha valaki szeretné felvenni a versenyt a trenddel, alaposan a zsebébe kell nyúlnia, hiszen egy kompakt, dizájnos és modern konyhához értékálló, így drága anyagokon keresztül vezet az út. Ami a színvilágot illeti, abban a szakemberek megegyeznek, hogy a fekete lesz az egyik uralkodó szín. Ezt a színt a fémes színvilág fogja kiegészíteni. Fémesek lesznek a csaptelepek, a konyhaszekrények keretei, de még a mosogató tál is fémes lesz; elsősorban ón, sárgaréz vagy króm borítású.

Számos bútortervező állt elő a kétszínű konyhabútor ötletével. Jellemzően két szín uralja majd a bútort: a sötétebb az alsó szekrényeken, a világos a felsők frontjain jelenik meg.

A fekete mellett a zöld, a kék és a világos rózsaszín a népszerű. Újdonságként megjelenik a vadászatot idéző úgynevezett „hunting gray”, valamint a Pantone-féle „living coral” is. A konyha idén megtelik élettel, hiszen a különféle divatos színek egyre több helyen bukkannak fel: a szekrényeken és az étkezőszékek kárpitozásában is trendi árnyalatokat találhatunk.  Trendinek mondhatóak a kontrasztos színek is, így például a piros-kék kombináció.

A konyha csempéje egészen a mennyezetig felfuthat, és egyre többen választanak kézzel készült kerámia vagy kő burkolatot a falra. Összességében elmondható, hogy a falfelületek egyediek lesznek. A festett vagy természetes fa továbbra is népszerű lesz, de egyedi textúrák, szemcsés anyagok teszik változatossá a megjelenést. A járólapok mintája is karakteres lesz és keretbe fogja a konyha dizájnját.

 A konyhai szekrények és polcok tekintetében versenyben állnak a sík, zárt felületekre szavazók és a nyitott, mélységben tagolt polcok hívei. Talán annak lehet igaza, aki e két koncepció között kiegyensúlyozott erőviszonyt feltételez. Itt tehát magunk dönthetünk: a pormentes, tiszta és egyszerű felületre szavazzunk, vagy a játékosabb térkompozíció felé hajlunk azzal a kényelmi funkcióval, hogy minden a kezünk ügyében lehet.

A bútorfogantyúk dinamikusan változó trendjében idén a bőr pántos fióknyitók törnek az élre, de szinte holtversenyben zárkóznak fel melléjük a fából készült rúd alakú változatok, amik a nagyobb szekrényajtók nyitását teszik könnyedebbé. A fogantyúk tehát láthatóak, sőt karakteresek lesznek, és ötletes nyitómechanikákra számíthatunk. A világításban előre lépnek a függeszték lámpák.

Bár változott a funkció, a főzésről egy pillanatig sem terelődhet el a figyelem. A technológiai fejlődés nyomán számtalan izgalmas konyhai eszköz és megoldás született, melyek nem csupán kényelmesebbé teszik a mindennapjaidat, de egy egészen új világot nyitnak meg, tele lehetőséggel.

Olyan eljárások és kellékek váltak elérhetővé, melyekkel otthonunk mesterszakácsai lehetünk. Karnyújtásnyira kerülnek a zamatos sous vide vagy éppen a hosszan, szárazon érlelt omlós húsok, a tökéletesre sütött kenyerek vagy éppen az egészséges, roppanós és vitaminban gazdag zöldségek. Mindehhez szuperdigitális gépek társulnak: wifi-kompatibilis mikrohullámú sütő, legyintésre működő villanykapcsoló, pult síkjába süllyesztett főzőlap, okostelefonról figyelhető sütő vagy saját tartalmáról fotót küldő okoshűtő szolgálja a kényelmet.

Ezeknek az egyre okosodó gépeknek az elhelyezése tekintetében nincs egyetértés a szakértők között.  Egyes szerint a valóban sikkes konyhákban a hűtőszekrény, fagyasztó, mosogatógép és más készülékek rejtve vannak a panelek mögött. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyártók szinte bármilyen stílusban, színben és formavilágban illeszkedő konyhai gépet és eszközt kínálnak a „nagyétkű” vásárlónak, ezért a korábbi rejtőzködésnek az ideje lejárt. 

Amennyiben a szakcikkek és szakmai portálok garmadájában eltévednénk, akkor sem kell kétségbe esnünk! Bátran keressük fel személyesen is a szakembereket, akik örömmel állnak konyhatervezési tanácsaikkal a rendelkezésünkre. Az ő segítségükkel világossá válik, hogyan lehet elegánsan lekövetni a legújabb trendeket, úgy, hogy közben egyediséget csempészünk a térbe.

Szólj hozzá