2021. okt 03.

Biztonsági ablak – a gonosz szándékok gátja

írta: bibormester
Biztonsági ablak – a gonosz szándékok gátja

biztonsagiablak1.jpg

Milyen lakást keres a betörő?

Vagyonunk és biztonságunk védelmének igénye ősidőktől fogva létezik. Tolvajok mindig voltak, és – ha a gondolattal nem is kell megbékélnünk – el kell fogadnunk, hogy lesznek is. A lakásbetörések száma nem igazán csökken, és mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy értékeinket és magánszféránkat megvédjük. Sajnos sokan nagyon könnyű lehetőséget adnak a betörőnek, aki ki is használja ezt. Pedig a kutatások kimutatták, hogy azokat a lakásokat, ahová öt perc alatt nem tudnak behatolni, inkább kihagyják a bűnözők, mert jelentősen megnő a lebukás veszélye.   

A betörők a lakásokba az ajtón keresztül, míg a családi házak esetében inkább az ablakon át hatolnak be, egyszóval a nyílászárók a fő támadási pontok. A biztonsági ajtóról már elérhető egy cikkem, ezért most az ablakok védelmi rendszerére fogok kitérni. 

Hagyományos biztonsági ablak

Amikor az ablak elleni támadásról beszélek, ez alatt a ház minden ablakát kell érteni, amelyen át bejuthat a tolvaj. Igen kedvelik a földszinti, valamint a nagyméretű pinceablakokat, erkélyablakokat, de még a tetőablakok és ledobónyílások sem védettek az ártó szándék ellen. 

Sokan használják védelmi rendszerként is az olyan zsalugátereket, redőnyöket, amelyek biztonsági zárral vannak ellátva. A lehúzott egyszerű redőnyök is adnak némi védelmet, de csupán erre nem hagyatkozhatunk. 

biztonsagiablak2.jpg

A berácsozás is a hagyományos módok közé vehető. Amennyiben erősen beépítjük a falba a megfelelő acélrácsot, az már látványával is elrettentheti a behatolni vágyót. Manapság már igyekeznek esztétikai értéket is kölcsönözni az ilyen biztonsági rácsnak, de a bentlakónak ettől függetlenül még megmarad a bezártság élménye. Az a jó rács, amelynek az átmérője legalább 10 milliméteres és a fémkapcsolatokat minőségi hegesztéssel valósítják meg. Az ilyen rácsot nagyon nehéz meghajlítani vagy széthúzni, ráadásul elég nagy zajjal járhat a művelet.    

Szuper vasalatokkal a védelemért

Az ablakgyártók igyekeznek megfelelni a biztonsági kihívásoknak. A felmérések szerint a betörők szívesen alkalmazzák a felfeszítéses módszert. Ilyenkor az ablak vasalatát, zárszerkezetét vagy ablakpántját támadják. Erre fókuszálva a gyártók olyan vasalatokat építenek be a biztonsági ablak szerkezetébe, amely csaknem a teljes ablakkeret mentén működik. Ez a megoldás biztosítja, hogy a betörő csak falbontással tud behatolni, és erre aligha tesz kísérletet egy átlagos zsákmány reményében. Ezek a vasalatok valójában gombafejű csapok, amelyek leszorítják az ablakkeretet.  

biztonsagiablak3.jpg

A betörő számára ilyen vasalat esetén nem marad más választása, mint megbontani a zárszerkezetet. Ebben a törekvésében akadályozhatja meg a blokkolási funkcióval ellátott kilincs. Ez a fajta kilincs nem zavarja meg a lakókat az ablak nyitásában-zárásában, viszont nem lehet kívülről manipulálni. A biztonsági kilincs arra is tökéletes, hogy megakadályozza a kisgyereket az ablakon való kimászásban.  Az ilyen több ponton automatikusan záródó kilincseket rejtett kivitelezéssel készítik el, s ez esztétikai szempontból sem lényegtelen. 

Felmerül a kérdés, hogy az ennyire masszív védelemmel ellátott biztonsági ablak hogyan tudja biztosítani a lakás átszellőztetését, amely az egészségünk érdekében és a penészedés elleni védelemben ugyancsak fontos szempont. Ezeket a típusokat integrált szellőztetőrendszerrel látják el, így egyszerre tudják ellátni a védelem és a szellőztetés funkcióját. A besurranó tolvajok képesek egy szellőztetésre kitárt ablakon is bemászni, ám az ilyen rendszerű ablakokat nem kell kitárni, ergo besurranni sem lehet rajtuk keresztül.  

Még az üveg is lehet akadály

Mindannyian tudjuk, hogy az ablak nem csupán vasalatokból áll, hiszen a legnagyobb felülete a törékeny üveg. Amennyiben a vasalat és a keret szívósan kitart, akkor még mindig ott a lehetőség arra, hogy a legnagyobb felületen, az üvegen keresztül hatoljon be a betörő a lakásba. A hagyományos üveget pillanatokon belül ki lehet vágni, ráadásul a művelet nem jár zajjal. Nem kell feltétlen a teljes keretből kivágni az üveget, elég annyi is, amelyen a bűnöző benyúlhat, is kinyitja a zárt.  

Mivel a szívós vasalat mit sem ér szívós üveg nélkül, ezért az üvegipar kifejlesztette azokat a betörésálló üvegeket, amelyeket nem lehet könnyedén kitörni, kivágni. A biztonságot ezen a területen egy kettős védelem garantálja, amely behatolásgátló biztonsági üvegből és egy erre a célra kifejlesztett biztonsági fóliából áll. Lássuk, mit bír el a biztonsági üveg, és hogyan tesztelik ezeket a termékeket! 

biztonsagiablak4.jpg

Köztudott, hogy vannak lövés-, sőt robbanásálló üvegek is. Ezek a legmagasabb, úgynevezett D-kategóriás szuperüvegek, amelyeket azért túlzás lenne egy családi házra telepíteni. Egy átlagos betörő nem fog dinamittal próbálkozni, és ezek az üvegek rendkívül drágák. A polgári lakosság védelmét tökéletesen ellátják a B-kategóriába sorolt betörésgátló termékek. Úgy vélhetjük, hogy a B- és a D-kategória között túl nagy eltérés lehet, de ha megvilágítom, hogyan tesztelik a lakosságnak szóló biztonsági üveget, azt hiszem, megnyugodhatunk. A teszt során az üveget egy 2 kilogrammos kalapáccsal verik addig, amíg egy 40×40 centiméteres nyílást nem tudnak kiütni. Az ütések száma, illetve a művelet ideje határozza meg, hogy az üveg megkapja-e a megfelelő besorolást.  Úgy vélem, hogy egy márkás cég garanciájával ellátott biztonsági üveg nagyon megnyugtató védelem lehet.  

Biztonsági fólia a biztonsági ablak részeként

A biztonsági üveg erejét ráadásul megsokszorozhatjuk a biztonsági fólia alkalmazásával. Az ilyen fóliát poliészter filmrétegek alkotják, és ez tekinthető az üveg kevlárjának, mivel a teljes ablakfelületet erősíti. Ha sikerülne is a betörőnek a nagy zajjal és idővel járó művelet, azaz az üveg betörése, a fóliával ellátott felület nem esik szét, hanem csaknem áthatolhatatlan függönyként szétterül. Ez ugyancsak lefékezi a betörőt, mert nem lehet áthatolni rajta, ráadásul feszessége ellenére olyan rugalmas, hogy betörni sem lehet. A fólia átszakítása legalább olyan munkaigényes, mintha egy újabb rácsot kellene átfűrészelni. Egyszerűen nem éri meg belevágni a dologba, mert csaknem biztos a lebukás. Akinek ez a védelem még mindig kevés lenne, az a fóliát riasztóvezetékkel is elláthatja, amely széttöréskor bejelez a biztonságvédelmi cégnek. Felmerülhet a kérdés, hogy az ilyen fóliák alkalmazása nem fogja-e, vagy nem szűri-e meg a fényeket?  A feltalálók erre is ügyeltek, így a fólia csupán a mechanikai erősítésért felelős, de nem tompítja a lakás természetes bevilágítását. 

A fentiek alapján elmondható, hogy manapság már olyan ablakokat telepíthetünk otthonainkba, amelyek komplex biztonsági rendszerként működnek, megakadályozandó a kellemetlen látogatókat. Érdemes rájuk több figyelmet és pénzt fordítani! 

biztonsagiablak5.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/biztonsagi-ablak-a-gonosz-szandekok-gatja/

Szólj hozzá

biztonság ablak biztonsági ablak