2021. okt 24.

Penthouse – kertvárosi életforma és luxus a toronyházak tetején

írta: bibormester
Penthouse – kertvárosi életforma és luxus a toronyházak tetején

penthouse1.jpg

Amerikából jöttem…

A magyarországi ingatlanközvetítők hirdetéseiben előfordul, hogy úgynevezett penthouse lakást kínálnak eladásra. Az angol eredetű szó már önmagában is többszörös tartalmat hordoz még úgy is, hogy esetleg nem vagyunk igazán tisztában a fogalommal. Nyilván valamilyen amerikai ingatlan típusra vezethető vissza a szó, és ha ez így van, akkor az biztosan nem egy szegényház lesz. Hogy aztán Magyarországon vannak-e igazából penthouse-ok, az majd a cikk végére tisztázódhat. 

Minden tekintetben a csúcson

Az amerikai életformáról többek között a felhőkarcolók és a nagy kiterjedésű kertvárosi övezetek jutnak az eszünkbe. Két nagyon különböző világ. A világváros lüktetése, állandó pezsgése élesen szemben áll a rendezett parkok közepén álló, széles utcákkal körbevett kertes házak hangulatával. Mondhatni két egészen más életforma. 

Nagyon sokan élik mindennapjaikat a toronyházak rengetegében, akik szeretnének mégis olyan környezetben lakni, amely erősen hasonlít a kertes házak idilli hangulatára és kényelmére. Amerika a lehetőségek hazája – mondják, tehát ha felmerül az igény, azt hamarosan meg is fogják valósítani. Az 1920-as években épültek meg az első penthouse-ok a felhőkarcolók tetején. 

Ez az ingatlan típus minden tekintetben a csúcson van. Szó szerint a város fölé emelkedik, hatalmas terasza van, és a luxusban is a legmagasabb fokozatra van kitalálva.

penthouse-felulrol.jpg

A penthouse jellemzői

A penthouse-ok a nagyvárosok legmagasabb szintjén vannak kialakítva. Jellemző rájuk a hatalmas, körbe futó terasz, amelynek a teljes mérete akár nagyobb is lehet a lakó résznél. Ezt úgy alakítják ki, hogy a penthouse alapfalai jóval beljebb esnek a főépület alapfalaihoz képest. Ez nem okoz gondot, hiszen egy-egy toronyházon maximum négy lakosztály épül meg. Így érik el azt, hogy az adott ingatlan legalább három égtáj felé nyújtózzon el.

Maga a lakótér is nagyméretű, nem lehet kisebb 200 négyzetméternél. A penthouse teraszának legalább el kell érnie a benti tér méretének a felét, de az igazán igényes penthouse-ok teraszai akár kétszer akkorák is lehetnek, mint a hozzá tartozó lakások.      

Már önmagában ezek a jellemzők is azt sugallják, hogy igen drága ingatlanokról van szó. Ráadásul a lakóterek nagy belmagasságúak, és nem ritka a több szintes sem. Elvárás a hatalmas panoráma ablak, amelyen át a város látképét élvezhetjük. Az amerikai és a nyugat-európai penthouse-ok rendszerint saját lifttel rendelkeznek, méghozzá olyannal, amelyeken terhet is lehet szállítani. Ez nem véletlen, mert az ilyen ingatlanokban jelentős a gépészet szerepe. Tartozhat a lakáshoz jakuzzi, a teraszhoz kerti konyha és az egyik helyiséget akár fitness teremmé is átalakíthatja a tulajdonosa. Könnyű belátni, hogy ezekhez a szolgáltatásokhoz egy teherhordó liften lehet szállítani a hozzávalókat. Mindent egybevetve tehát a penthouse lakás a luxus luxusát testesíti meg nagyvárosi környezetbe ágyazva.   

penthouse-new-york.jpg

Milyen az élet a penthouse-ban? 

A leggazdagabb polgárok otthona a penthouse, amelyben egyszerre élvezhetik a nagyváros kínálta szolgáltatásokat, és a kerti övezetekre jellemző szabad teret, kertet és a szeparációt. Ehhez persze a toronyházakat megfelelően kell kialakítani, hiszen a tetőszerkezetnek jelentős plusz súlyt kell elbírnia. 

Már az első ilyen jellegű épület esetében is erre kellett figyelnie a tervezőnek és a kivitelezőnek. Ez a penthouse természetesen New Yorkban került kialakításra a Park Avenue 1040 szám alatt, és Conde Nast író tulajdonába került. Valójában egy úgynevezett duplex lakás lett a végeredmény, mert a három szintes épület harmadik emeletét különálló lakássá alakították át. Az ilyen lakáshoz természetesen nagy partik dukáltak, és sok híresség megfordult a falai között. 

A penthouse lakásokban minden a minőségről szól. A szobabelsőket a legnevesebb lakberendezők tervei alapján alakítják ki és a legmodernebb technológiák támogatják a hipermagas luxusfokozatot. Egy ilyen otthonban nem meglepő, hogy sok mindent számítógépes vezérléssel lehet működtetni, vagy mobil applikációk segítségével.  Távirányítási technikákkal lehet beállítani az állandó hőfokot, a páratartalmat, a fürdővíz hőmérsékletét vagy a szauna hőfokát.  

A penthouse tulajdonosának fűtött teremgarázsa van, és portaszolgálat könnyíti meg a mindennapjait. A legdrágább penthouse-okat magába foglaló épületekben bevásárló- és szolgáltatási központ működik, így az ott lakónak akár ki sem kell tennie a lábát az épületből, ha teljes elszigeteltségre vágyik. Igaz, az ott lakók zöme pont amiatt választja a felhők fölötti luxust, hogy ott rendszeresen partikat szervezhessen. 

penthouse-tavolrol.jpg

Vannak-e igazi penthouse-ok hazánkban? 

A fenti jellemzők alapján kijelenthető, hogy Magyarországon nincsenek igazi penthouse-ok, noha az ingatlan hirdetésekben rendszeresen találkozhatunk velük. Mivel nálunk nincsenek toronyházak (bár most éppen épül néhány a legújabb MOL-székház tövében), így már az alapfeltételek is hiányoznak.  

A penthouse-ról szóló hirdetések mögött általában egy nagyobb terasszal és látványos panorámával rendelkező lakást kell elképzelni, és még az sem biztos, hogy az a város olyan pontján áll, ahonnét minden szolgáltatás könnyen és gyorsan elérhető. A penthouse fogalmába rejtik el az ilyen ingatlanok árát, amely meglehetősen borsos.     

Ha már mindenképpen szeretnénk penthouse-ra hasonlító lakásokat keresni, akkor lazítani kell az elvárásunkon, mert olyat, amilyet az Egysült Államokban vagy Nyugat-Európában építenek, biztosan nem fogunk találni. A magyaros penthouse-ok nagy alapterületű lakások, amelyhez egy nagy, legalább a lakás méretével megegyező terasz kapcsolódik. Ennek a terasznak az épület legfelső szintjén kell állnia, és egyes részei tetőkertként funkcionálnak. A panoráma, ha nem is terjed ki mind a négy égtájra, de legalább két irányban elérhető a teraszról. Ilyen ingatlanok leginkább a második, a tizenkettedik és a tizenharmadik kerületben találhatóak, és ott sem túlzottan széles a kínálat.  

A magyarországi viszonyokról kijelenthető, hogy minden olyan ingatlan, amely fenti, megengedő definíciónak sem felel meg, nem tekinthető igazi penthouse-nak, így bátran alkudozhatunk az árról esetükben.

penthouse-luxus.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/penthouse-kertvarosi-eletforma-es-luxus-a-toronyhazak-tetejen/

Szólj hozzá

penthouse