2021. nov 21.

Garázskapu: billenő vagy szekcionált? Melyiket válasszuk?

írta: bibormester
Garázskapu: billenő vagy szekcionált? Melyiket válasszuk?

garazskapu1.jpg

Egy kis garázs-történelem

Mielőtt a címben szereplő kérdést alaposan körüljárnánk, tegyünk egy sétát a múltban. A XIX. század végéig, amikor a szekerek játszották a közúti közlekedésben a főszerepet, még nem ismerte az emberiség a garázs fogalmát. Ahogy feltalálták az autót, azonnal felmerült a kérdés, hol és hogyan tárolják a masinákat. Az első generációs járgányok nyitottak voltak, ezért nem lehetett őket kitenni az időjárás viszontagságainak, viszont a szekerek befogadására alkalmas csűrök túl nagyok voltak. A gépkocsikat csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak, csakhogy ők nagyúri házakban, palotákban laktak, ezért fészer helyett kialakították a speciális fedett beállókat és tárolókat, a garázst. Ezek rendszerint a háztól különálló épületben voltak, követve a régi korok hagyományait. 

Magyarországon kevés volt a gépjármű, és sokan a ház előtt vagy az utcán parkoltak. A második világháború után, de leginkább a 60-as évek gazdaságilag felívelő időszakában kezdtek garázst építeni azok, akiknek volt megfelelő kertkapcsolatuk. Köztudott, hogy a szocialista rendszerben igen nehéz volt autóhoz jutni, sokéves várakozás ülhettek a volán mögé a vásárlók úgy, hogy már jelentős összeget költöttek az elővásárlásra. A gépkocsi nagy érték volt, ezért igyekeztek minél jobb állapotban tartani, hogy sokáig szolgálja gazdáját. A garázsokat ekkor mindenki maga építette abból, ami elérhető volt, és a garázskapuk is „egyedi remekek” voltak. Az autó tárolásának kultúrája a rendszerváltás után a nyugati minták és technológiák segítségével alakult ki. Manapság már akkora választéka van a garázskapuknak is, hogy érdemes egy kicsit elmélyedni ebben a témakörben is.      

garazskapu2.jpg

illenős vagy szekcionált garázskapu? Mi a különbség közöttük?

Ha beütjük az internetes keresőbe a garázskapu szót, azonnal megjelennek a hirdetések, amelyek vagy billenős vagy szekcionált típusokat reklámoznak és forgalmaznak. A működési mechanizmus alapján ez a két alaptípus.   

Aki az ár felől akarja megközelíteni a választást, annak mindenképpen a billenős típusok között érdemes keresgélnie, mert ennek a típusnak nagyon egyszerű a mechanikája. A billenős garázskapu egyetlen alapvető funkcióra alkalmas: a garázs nyitására és zárására. Ezeket a kapukat csaknem minden esetben szerelőkerettel együtt árulják, és a beépítésük viszonylag egyszerű – egyes típusait akár magunk is fel tudjuk szerelni. Valószínűleg már mindannyian láttunk ilyen kaput, amely a súlypontjánál fogva fordul a mennyezet alá. Zömüket kézi erővel lehet mozgatni, és a műveletet a két oldalán elhelyezett húzórugó könnyíti meg. 

Hátránya ennek a megoldásnak, hogy a nyitás helyigényes, mivel a kapu félkörmozgást végez, amikor felnyitjuk, vagy lezárjuk. Emiatt a gépkocsival nem állhatunk közvetlenül a kapu elé, de ez sokakat nem zavar. Ezt a típust – mivel kevésbé igényes – inkább hétvégi házaknál, vagy a háztól különálló garázsoknál szokták beépíteni. 

garazs-ket-auto.jpg

A szekcionált garázskapuk magasabb árkategóriában érhetőek el, és számos műszaki megoldással gazdagítják a funkcióit. A szekció esetünkben azokat a függőlegesen nyíló lamellás elemeket jelenti, amelyek zsanérokkal vannak összekötve. Ennek a megoldásnak köszönhető, hogy a garázskapu függőlegesen mozog, így nincs helyigénye a nyitás-zárás folyamatának. A szekcionált garázskapukat a kapunyílás belső oldalára szerelik fel, ezzel biztosítva a tökéletes helykihasználást. Számtalan méretben kapható. A kisebbeket torziós rugóval, a súlyosabb, nagyobb méretű kapukat extenziós rugópárokkal szerelik fel. A szekcionált garázskaput még boltíves kialakítás esetén is fel lehet szerelni. Ezeknek a kapuknak a felszerelése már szakembert kíván, mivel csaknem mindegyik típusát elektronikával is ellátják, így egy gombnyomással lehet működésbe hozni a garázskaput. A forgalmazóknál alapvető szolgáltatás a beszerelés is. A házba szervesen betervezett garázsoknak alapvetően szekcionált kapui vannak.      

Minőség és hőszigetelés

Akármelyik típust is válasszuk, kövessük mindig az aranyszabályt: válasszunk minőségi terméket! A jól megtervezett garázshoz biztosan nem fogunk rossz kaput választani, ha igénybe vesszük a szakember tudását és megfogadjuk a tanácsait. 

Mit jelent a minőség a garázskapuk esetében? Nyilván vannak jól ismert márkák, ahol a garancia is megfelelő, de érdemes megvizsgálnunk, hogy a mechanika masszív és tűrőképes-e? A másik fontos elem a rugószerkezet. Mivel a garázsajtó rendszeres igénybevételnek lesz kitéve, inkább a csavarásra igénybe vett torziós rugóval ellátott típust válasszuk.    

garazs-pince.jpg

A garázsok esetében – különösen, ha azok házkapcsolatosak – lényeges szempont a hőszigetelés. A garázsokkal foglalkozó cikkemben már szóltam róla, hogy milyen fontos a teljes épület hőszigetelése a hőhidak és energiaveszteség elkerülése miatt. A garázskapu a hőszigetelésben jelentős szerepet játszik van, hiszen ez takarja el a helyiség meglehetősen nagyméretű nyílását. 

A különálló garázsoknál a hőszigetelés nem elsődleges szempont, ezért oda elegendő az egyrétegű kapu. Ezeknek csekély a hőszigetelő képességük. Valamit javít ezen a helyzeten, ha annak hőszigetelt változatát építjük be.  Házkapcsolatos garázsok esetében csakis a duplalemezes változatok közül érdemes választani. Ezeknek a lemezei közé ugyanis hőszigetelő anyagot lehet tölteni. Rendszerint poliuretánt vagy polisztirolt alkalmaznak, és ellátják még szélfogó tömítéssel is.       

Felületvédelem és világítás

A szekciós kapukat felkészítik az időjárás viszontagságaira is. Szerkezeti elemei rendszerint alumíniumból vagy acélból készülnek és ellátják felületi kezeléssel is. A 0,6 centi vastagságú acélburkolatok még a fokozott igénybevételnek is ellenállnak.  A billenős kapukat acéllemezzel és alapmázolással forgalmazzák, ezért a vásárlónak kell gondoskodni a felületkezelésről.      

A kapunak a szigetelés mellett biztosítania kell a természetes fény bejutását, mert előfordulhat, hogy magának a garázsnak nincs elegendő vagy megfelelő méretű ablaka a jó bevilágításhoz. A fényáteresztést ilyen esetben külön rendelhető ablakokkal oldhatjuk meg. 

Az ablaknak bármilyen színű kerete lehet, rakható bele átlátszó vagy kristályos akrillüveg, osztott vagy osztás nélküli ablak. A szekciós kapuk esetében különböző méretek közül választhatunk. A billenő kapuknál már kisebb a választék: jellemzően a rácsos kapulappal szerelt kapuk jelentik a megoldást.

garazs-pinceben.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/garazskapu-billeno-vagy-szekcionalt-melyiket-valasszuk/


Szólj hozzá

szekcionált garázskapu billenő garázskapu