2022. jan 02.

Angol stílus – irányzatokat megzabolázó hagyomány

írta: bibormester
Angol stílus – irányzatokat megzabolázó hagyomány

angolstilus1.jpg

Helyezkedjünk angolos hangulatba!

Sétáljunk végig London egyik utcáján. Már bealkonyult, és a borongós időben itt-ott ködfoltok képződnek. Az eső halkan szitál, hidegre fordul. A gázlámpák tompa fényeiben végre feltűnik a ház, ahol meghitt melegség és főúri kényelem vár. A magas ablakokon már átszűrődik a begyújtott kandalló lángjainak fényjátéka. 

Odabent pedig a tipikus angol enteriőr hívogat, amelynek olyannyira szembetűnőek a jegyei. Ha csak egyetlen Sherlock Holmes-krimit láttunk már a tévében, talán fejből is fel tudnánk sorolni ezek közül nem egyet. A Viktoriánus-kor Angliájában tulajdonképpen már a kicsiszolt városi stílus tárul elénk, és kevesen tudják, hogy az alapokat egy bizonyos Thomas Chippendale fektette le még a XVIII. század végén. 

Kényelmes és konzervatív    

Anglia a XVIII. századra vitathatatlanul a legnagyobb hatalommá emelkedett a világban. Gyarmatai minden földrészre kiterjedtek. Ezek a gyarmatok színesek és izgalmasok voltak az ottani szokásokat, életmódot és divatot illetően. Ezeknek, valamint az éppen aktuális európai stílusnak az ötvözetét alkotta meg Chippendale, akinek a víziója természetesen a királyi és főúri udvarokban jelent meg először, majd az egyre gazdagabb városi polgárság is magáévá tette azt. 

Ennek eredményeképpen nagyon karakteres stílus alakult ki, amely elütött a vidéki Anglia stílusától is, és bizonyos fokig meg is maradt a városi környezetben. Igaz, stílusjegyeinek némelyike lassan átszivárgott vidékre is. Filozófiája néhány alapgondolat köré épül: praktikus, kényelmes, minden tekintetben minőségi, valamint konzervatív. A konzervatív esetünkben annyit tesz, hogy ami bevált, azon nem érdemes változtatni. 

angolstilus2.jpg

Az angol stílus alapjai

Az angol stílus kiköveteli magának a teret, mivel méretes bútorokkal lesz megtöltve. Igaz ez a magasságra is, mert egy angol stílusú háznak magas és keskeny ablakai vannak, amelyeket elegáns bársonyfüggöny takar. Ez a függöny a padlóig fut le, olyan, mintha ez lenne a mennyasszonyi ruhája a szobának. 

A falakat selyemtapéta takarja, de nagyon népszerű megoldás a faborítás is. A folyosókra ez a borítás jellemző, és általában festményeket helyeznek el rajta díszes keretben. A parketta minőségi fából van, sokszor valamilyen mintát is kiraknak belőle. A parkettát vastag perzsa vagy indiai szőnyegek takarják, megteremtve azt a melegséget és puhaságot, aminek annyira örülünk egy esős novemberi napon. A parketta európai mintát követ, míg a szőnyeg a Kelet világát idézi fel. A stílusok pazar összhangjában helyet kap olasz klasszicizmus, a francia empire és a gyarmatok egzotikuma. 

Noha manapság már léteznek nagyon modern fűtőrendszerek, de az angol stílusnak mégis a legmeghatározóbb darabja a nappaliban és/vagy a szalonban álló hatalmas kandalló. A kandalló akkor az igazi, ha hagyományosan fatüzelésű, és amelynek tűztere, szerszámai veretes kovácsoltvas darabok.  A kandalló párkányon valamilyen dísztárgy vagy keretes kép áll, de nem ritka a porcelán váza sem. Fölötte pedig nagyméretű, díszkeretes tükör áll, amely optikailag tovább növeli az amúgy sem kis teret. Míg a melegért a kandalló a felelős, addig a fő világításért a nagy kristálycsillár, amely nagy teret hasít ki magának a mennyezetből. 

angolstilus3.jpg

Meghatározó helyiségek          

Az angol stílusú házakban van két különleges helyiség, amely nem igazán található meg máshol, és van egy olyan, amelyik nagyon speciális arculatú. 

Kezdjük ez utóbbival, az angol konyhával. A stílus erejét a robosztus, tömörfából készült, kazettás és intarziás bútorok testesítik meg. A mennyezetről minőségi rézedények lógnak egy kis főzősziget fölé. A tűzhely középen helyezkedik el, sok esetben a múlt század elejének formavilágát idézve fel. Itt található egy téglából alkotott elszívó kürtő. A konyhai eszközök kimunkáltak, minőségiek és nem feltétlenül követik a legmodernebb trendek formavilágát és anyagválasztását – hiszen ami jó volt nagyanyáinknak, az ugyanolyan jó ma is. 

Az angolok átvették a franciáktól, majd megőrizték a szalont mint közösségi helyiséget. A szalonban kötelezően állnia kell egy Chesterfield kanapénak, ami vastag marhabőrrel fedett. Ehhez nagy és mély bőrfotelek járulnak, hogy a vendégek a lehető legnagyobb kényelemben élvezhessék a társalgást vagy a szivarozást. A falakat drága drapériák borítják, a fali- és állólámpák karjai-lábai rézből készülnek.  A szalon gazdagon dekorált, lehet ott nagyméretű kínai váza, falióra vagy valamilyen szoborkompozíció. A bútorokat bársonnyal teszik kényelmessé, a tömör fabútorokat csipketerítővel takarják le. 

angol-stilus-perzsaszonyeg.jpg

A másik, tipikusan angol hagyomány a könyvtárszoba. Ez már a nagypolgári igényeket elégíti ki. A mahagóniból készült polcok akár a mennyezetig is felfuthatnak. A könyvekkel zsúfolásig megrakott polcok sorát egy-két helyen kisebb könyves vitrinek szakítják meg, ahol a legértékesebb darabok várják olvasóikat. A magasra rakott könyvek elérését kerekeken és sínen mozgatható, állítható létrák biztosítják. Az olvasóasztalok minőségi darabok, rajtuk a legszükségesebb, a fókuszfényt biztosító asztali lámpa áll. A helyiségben megbújhatnak kis olvasósarkok, ahol állólámpák és mély bőrfotelok segítik a kényelmes olvasást.           

Bútorok, kiegészítők, színek és minták        

Az angol stílus rajong az egyediért, amelynek ugyanakkor célszerűnek is kell lennie. Nem véletlen tehát, hogy olyan bútorok költöznek a falak közé, amelyek ezt reprezentálják. A kandalló előtt áll a hintaszék, amelyben olvasni vagy pipázni egyformán kényelmesen lehet. 

A tömörfából készült kisebb bútorok is igen kimunkáltak és az örökkévalóságnak készülnek. Találhatunk a szalonban konzolasztalt, sakkasztalt, dohányzóasztalt, lehet a nappaliban egyedi szófa, karfás kanapé, mesterien kidolgozott karosszékek. A bútorok anyaga tölgy, bükk, dió és mahagóni. Ami maradandó és használható, azt az angol nem dobja ki, ezért idővel kissé zsúfolttá válhatnak még a nagyobb belső terek is, ahogy beköltöznek újabb és újabb darabok a régiek mellé. 

Végül vessünk egy pillantást a textíliákra, mivel ezeknek is fontos szerepük van az angol otthonban. Az enteriőr meghatározó darabja a mintás damaszt, a régi kárpit vagy a brokát, de a sima vászon sem meglepő. A nyomott virágminta a városiak körében is népszerű, akárcsak a csipke. A selyem ugyancsak jól érzi magát ebben a környezetben.  

Mint látható, nagyon speciális és pénzigényes az angol stílus megidézése, de akinek ez a szíve vágya és megvan hozzá a megfelelő erőforrása, akár otthonában is megteremtheti a hűvös Albion varázsát.

angol-stilus-konyvtarszoba.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/angol-stilus-iranyzatokat-megzabolazo-hagyomany/

Szólj hozzá

angol stílus