2022. már 27.

Klasszikus stílus – nemesség és mérték luxusba csomagolva

írta: bibormester
Klasszikus stílus – nemesség és mérték luxusba csomagolva

klasszikus-stilus-belso.jpg

Alapvető feltételek a klasszikus stílus megteremtésében

Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki egy klasszikusnak mondott enteriőrt szeretne kialakítani az otthonában. Ennek ugyanis néhány alapvető, egymással összefüggő, de nem ugyanabba a faktorba tartozó feltételei vannak. 

Hogy ne beszéljek rébuszokban: a klasszikus stílus feltétele a nagy és magas tér, a történelmi korok ismerete, a kifinomult ízlés és a vastag pénztárca. Ha mindezek együtt vannak, és szeretjük a stílbútorok világát, de hajlandóak vagyunk akár a bolhapiacon is kitartóan keresgélni, akkor – és csakis akkor – érdemes a klasszikus stílust megteremteni az otthonunkban. 

A feltételek okai  

Vegyük sorra a fenti feltételeket. Miért van szükség a nagy és magas belső terekre? Azért, mert a stílus meghatározó bútordarabjai is robosztusok lesznek. Önmagában már a teret bevilágító mennyezeti csillár is megköveteli a magasságot, de ugyanez áll egy antik vagy antikolt nagy szekrényre, vagy szekrények sorára is – szükség lesz hozzá a megfelelő tér, amelyet jelenlétük nem nyom össze. 

Miért van szükség a történelmi korok ismeretére? A válasz nagyon egyszerű: azért, mert nem ugrálhatunk a korstílusok között szabadon, mivel az nem klasszikus stílust, hanem káoszt teremtene. Egy-egy sarokban kialakíthatunk mondjuk az általános empire stílustól korszakban különálló egységet, sőt, ezzel még nemesebbé tehetjük a teljes enteriőrt. Ezt azonban csak kellő ízlés mellett tehetjük meg, gondosan ügyelve a részletekre. 

klasszikus-stilus-kanape.jpg

A stílus bizony sok pénzt követel meg annak kialakítójától, mivel már önmagában az anyagok használata is a legnemesebbeket kívánja meg, nem beszélve róla, hogy egy szépen felújított antik darabnak bizony borsos ára van. A korszakos hangulatot és a kényelmet aprólékosan lehet megteremteni, kitartónak és türelmesnek kell lenni, mivel a megfelelő bútokra és kiegészítőkre rátalálni időigényes dolog. Néha a bolhapiacon is rátalálhatunk a megfelelő sakkasztalra, de azt meg majdnem biztosan fel kell majd újítanunk.        

Korszakok és hangulati elemek

A stílus megkomponálása azért sem könnyű, mert egy viszonylag szűk réteg kedvence, ezért nem árasztják el a piacot a kapcsolódó bútorok, tárgyak. Sokak számára öreges, idegen a stílbútorok és a súlyos drapériák világa. Azok, akik viszont szeretik ezt a környezetet, azok a benne rejlő eleganciát, a kényelmes luxust kedvelik, és mindenekfelett a magas minőséget díjazzák. 

A klasszikus stílust követők a régi korok híres mesterei előtt hajtanak fejet. Azok előtt az iparművészek előtt, akik még egyedi termékeket gyártottak, s akik nagy műgonddal dolgozták ki a legapróbb részleteket is a termékeiken, s akik kézjegyét, iskolateremtő megoldásait az igazi műértők könnyedén felismerik. 

Amikor tehát a klasszikus környezet kialakításába kezdünk, ki kell választanunk azt a korszakot, amelyben otthon érezzük magunkat. Ha jellemezni kellene általánosságban a stílust, akkor a fensőbbséges, az elegáns, a monumentális, arányos, fényűző, a drámai jelzőkkel írhatjuk körbe. 

vitrin-antik.jpg

A klasszikus stílus nappalija

Az enteriőrben nagyméretű, gondosan és aprólékosan kidolgozott bútorok állnak. Ezek feloldására érdemes a térben a korhoz illő, de kecsesebb bútorokat is használni. Ha a nappaliban áll egy kétajtós nagy lakkozott tömörfa szekrény, akkor a dohányzóasztal eleganciája és légiessége oldhatja fel a monumentalitást. 

A stílus törekszik a szimmetriára. A hálószobában a franciaágy mindkét oldalán állnia kell éjjeliszekrénynek. A nappaliban egyforma méretű festmények kerülnek a falra, vagy azonos elrendezésben a szemközti falakra. Az ablakok mérete és elhelyezkedése is ezt a szimmetriát szolgálja. 

A színeknek is meghatározó jelentősége van. A falakon elsősorban a fehér vagy a halvány sárga használatos, mert ezekhez passzol a belsőben uralkodó barna, bézs, drapp vagy a bordó. Az élénk színvilág ebből a stílusból hiányzik. Ezt a hiányt oldja fel a bronz, az ezüst és az arany ízléses és arányos használata, amely a luxus irányába mutat. 

A kényelmet a minőségi szőnyegek és drapériák, valamint a kárpitozott fotelek, kanapék és székek biztosítják. A padló rendszerint parkettával van borítva, és erre kerül a vastag és óriási szőnyeg, amely egészen a bútorsorig terjeszkedik. A meleg és otthonos hangulatért a bársony, damaszt függönyök a felelősek, amellyel a magas ablakokat lehet esténként eltakarni. Fontos, hogy a függönyöknek és a perzsaszőnyegnek tökéletes harmóniában kell állniuk.  

A textilek és kelmék, melyek az enteriőr kiegészítőit alkotják, ugyancsak minőségi anyagból készülnek: itt is a bársony viszi a fő vonalat, de a selyem és a csipke sem idegen ebben a környezetben, mint ahogy a damaszt és a kárpit sem. 

A nappaliból természetesen nem hiányozhat a stílushoz igazodó kandalló és az olvasósarokban álló hintaszék sem. A teret egy hatalmas ólomkristály csillár világítja be, de a sarkokban igényesen kialakított bronzból készült falilámpák fénye erősíti. Az állólámpa és egy klasszikus falióra ugyancsak alapvető lehet a nappaliban.   

A díszes vitrinben minőségi porcelánok, étkészletek kerülhetnek megvilágításra. A kandalló vagy a vitrin fölött széles keretben nagyméretű tükröt helyezhetünk el. 

kandallo-tuz.jpg

Stílusjegyek a további helyiségekben

Természetesen a további helyiségek sem üthetnek el a nappali stílusától. A konyhában szépen kidolgozott szekrények, almárium vagy vitrin található. A fogantyúk rézből vagy ezüstös csillogású fémből készülnek. A márvány alapvető anyag lesz itt és a fürdőszobában egyaránt. A tűzhely dizájnjában a régi korokat idézi, persze azzal a megkötéssel, hogy közben miden modern technikát is felvonultat. 

A fürdőben a márvány kerülhet falra és padlóra egyaránt, és nem maradhat el egy csodálatos kidolgozású tükör sem a mosdó felett. Ami nagyon meg tudja dobni ezt a helyiséget, az egy külön álló oroszlánlábas és nagyméretű kád.     

A klasszikus stílus kialakításának nehézsége abban áll, hogy minden tárgyat, bútort és kiegészítőt a megfelelő mértékben használjunk az adott helyiségben, hogy ne keltsük egy stílbútorraktár érzetét.  Ügyelni kell az arányokra, hogy a térben minden darabnak fontos szerepe legyen, de egyikük se legyen domináns. 

A stílus megköveteli a rendet és a fokozott tisztaságot, ezért kisgyerekeseknek vagy állatbarátoknak nem igazán javasolható. A környezet rendszeres ápolása és takarítása kötelező, ha azt akarjuk, hogy a stílus valóban kiragyogjon. Ha ezeket a feltételeket nem tudjuk megteremteni, akkor el kell tekintenünk a klasszikus álmok megvalósításától.

klasszikus-stilus-haloszoba.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/klasszikus-stilus-nemesseg-es-mertek-luxusba-csomagolva/

Szólj hozzá

klasszikus stílus