2022. máj 01.

Farmház – vidéki hangulat és modern kényelem

írta: bibormester
Farmház – vidéki hangulat és modern kényelem

farmhaz1.jpg

A farmház stílus születésének mozgatórugói

A XIX-XX. század fordulóján az angol és francia úri osztály – amelybe földbirtokos és bankár egyaránt beletartozott – esetében divatba jött a vidéki birtokok vásárlása, vagy az elhanyagolt régi birtokok szanálása, ahol a központi épületet is felújították, vagy a régi helyére új, nagy házat húztak fel. 

Ezeken a kúriákon a környező vidék építőanyagait használták fel, és a belső terek stílusa ötvözte a vidéki hangulat és a nagypolgári kényelem jellemvonásait. Napjainkban, amikor a nagyvárosi élet zaja elől sokan igyekeznek csendesebb vidékekre, ezek a kúriák újra divatba jöttek, és már nemcsak hétvégi pihenőre szolgálnak, de nagyon sokan választották állandó otthonuknak ezeket a házakat, amelyekhez valamekkora birtok is párosul. Itt alakult ki az úgynevezett farmház stílus, amely romantikus módon felidézi a vidéki életet, de azt a modern kor kényelmével integrálja. 

A farmház nem vintage

Sokan vélhetik úgy, hogy a farmház stílus tulajdonképpen a vintage stílus valamilyen változata lehet. Annyiban valóban van hasonlóság a két irányzat között, hogy alapvetően a vidéki hangulatra alapozódik. 

Míg a vintege színtiszta nosztalgia, addig a farmház az eszközök felhasználásban is követi a hajdani kúriák világát. Míg egy bádog locsoló a vintage-ben dekorációs eszköz, esetleg a kanna inkább virágcserép szerepben található meg, addig a farmház lakója azt funkcionálisan is használatba veszi. 

A vintage romantikája a lekerekített formákra épít, a farmház sokkal közelebb áll a régi, egyenes élekkel és vonalakkal dolgozó birtok-hangulathoz, amelyben a célszerűség sokkal fontosabb volt, mint a látvány. 

Noha a természetes anyagok használata igaz mindkét stílusra, azok gyakorlati felhasználására a farmház lakója törekszik. Ami működőképes, azt a farmház szereti használni, és szívesen újítja fel, hogy ne csupán dekorációként szerepeljen. 

A színek világában közös ugyan, hogy a természetes színek kerülnek felhasználásra, de a vintage kedveli az élénk színeket, a zöldet, a sárgát és persze a levendula árnyalatait. A farmház esetében kitüntetett szerepe van a fehérnek, de sok esetben a falak nyers terméskőből vagy vakolatlan téglából is lehetnek. 

A kézműves tárgyak jelenléte ugyancsak jellemzi a két stílust, a kovácsoltvas vagy réztárgyak nagyon fontos szerephez juthatnak a farmházban, míg a vintage-ben a kiegészítők és dekorációk sorát bővítik vele leginkább. A farmházban az eszközök szinte kivétel nélkül egyediek és mesterremeknek tekinthetőek. 

farmhaz2.jpg

A tömörfa bútorok használata is közös nevező lehet a két stílusnál, de itt a farmház nagy hangsúlyt fektet a modern kényelemre. Míg a vintage-nél meglepő és stílustalan lenne egy nagyméretű bőr ülőgarnitúra, addig a farmházban alapvető szerephez jut a nappaliban. A kényelmes és párnázott fotelek, székek sokkal inkább kapcsolódnak a farmház enteriőrjéhez.   

A farmház homlokzata rendszerint fehér, vagy a nyers anyagból – kő, tégla – építi a látványt, és mindenképpen tartozik hozzá egy nagy tornác is, ahol a hintaszék, hintaágy, és egyéb párnázott ülőbútorok biztosítják a kényelmet és a luxust. A stílus ugyanis a luxust sohasem nélkülözheti. Mind az anyagok, mind az eszközök tekintetében a magas minőséget támogatja.  

Egy farmház belülről 

A farmház belső alapszíne és anyaga semmiben sem különbözik a külsőtől: a fehér és a nyers kő, vagy festetlen tégla uralja a teret, amelyhez nagyon szépen illeszkednek a nagy tömörfa elemek – a mestergerenda és a tartógerenda jelenléte még impozánsabbá teszi az épületet. Ezek a gerendák rendszerint sötét színárnyalatúak. 

Hatalmas világítótestek biztosítják a mesterséges fényeket – rendszerint kovácsoltvas csillárok függnek vastag réz vagy acélláncon a mennyezetről. Míg az anyagok hagyományosak, az égők természetesen már a legmodernebb energiatakarékos típusokból kerülnek a foglalatba. 

A padlózat is fából van, leginkább valamilyen kemény és tömörfából. Itt is uralkodó szín lehet a sötétbarna. Az ellenpontot a világosabb árnyalatú vagy színű tömörfa bútorok adhatják meg. A szekrény, a vitrin vagy a komód így tud kiragyogni a sötét tónusból. A bútorok között sok egyedi asztalosremek található. Ezek már-már műalkotások, amelyek egységes díszekkel és intarziákkal emelik meg a miliőt.    

farmhaz3.jpg

 A nappaliban kényelmes bőrbútorokat találunk, a párnák, terítők gyapjúból, vászonból és pamutból készülnek. A kanapé előtt valamilyen kézi szövésű szőnyeg fekszik, mely mögött ott lobog a barátságos tűz a kandallóban. Kötelező elem a farmházban a kandalló is – akárcsak az angol polgári lakásokban. A kandalló párkányán régi fotók, néhány szép formájú edény található – ezek sokkal inkább bádogból készülnek, mint porcelánból. A kandalló fölött egy tükör, vagy egy vadásztrófea, esetleg egy nagyméretű festmény állhat.    

Noha a nyílászárok, az ajtók és ablakok minden esetben fakerettel rendelkeznek, de a legmodernebb technikával készülnek el ügyelve a ház szigetelésére. A farmház nappalijában – noha sok robosztus elem is helyet kap – mégis szellős és áttekinthető a tér. A farmház stílus nagy tereket igényel.  

Berendezése, használati eszközök

A nagy terek lehetőséget adnak akár két konyhasziget használatára is. Ez bizony a modern konyha vívmánya, semmi köze sincs a hajdani vidéki élethez, még a kúriákban sem. A konyhaszigetek dizájnja természetesen illeszkedik a természetes és nyers anyagok uralta térhez, de bennünk minden modern eszköz és mechanika megtalálható. A modern kényelem a konyhából sem hiányozhat. 

Hogy a vidékies hangulatot biztosíthassuk, lehet a mennyezetre szerelni edénytartó rudazatot keményfából, kovácsoltvasból vagy rézből, amelyen a súlyos serpenyők és vasfazekak függenek. Mivel a konyhasziget nyitott teret feltételez, ezért a szag- és páraelszívó is megjelenik, ami ugyancsak modern korunk vívmánya. A konyhapult vízhatlanra alakított tömörfából vagy akár betonból is lehet – ez sem autentikus a régi korokkal.     

A hangulatot olyan elemekkel lehet fokozni, mint egy formás gáz- vagy petróleumlámpa, bádogedények és eszközök, csipketerítők stb.    

Nagyon jellemző a farmházak étkezőjére, hogy egy uszadékfából kifaragott hatalmas asztal köré lehet letelepedni. A székek is súlyos tömörfából készülnek, de párnázottságuk ugyancsak a kényelmet és a luxust szolgálja. 

A farmház kellemes és élhető teret kínál, olyan otthont, ahová azok vágynak, akik a nagyvárosi élet nyüzsgés elől a vidék harmóniájába és természetességébe menekülnének el. Ennek köszönheti a stílus egyre növekvő népszerűségét a gazdagabb társadalmi rétegbe tartozók körében.

farmhaz-nappali.jpg

  

Szólj hozzá

farmház