2023. aug 06.

Lakástextíliák – így lehet teljes a lakás átváltozása!

írta: bibormester
Lakástextíliák – így lehet teljes a lakás átváltozása!

lila-fal-szonyeg.jpg

Arculatváltás lakástextíliák segítségével

Egy esztendőben számos jeles esemény és szakaszhatár van, amikor sokan gondolkodnak el azon, hogyan alakíthatják át lakásukat. A nagy ünnepekhez, mint a karácsony, húsvét, vagy az évszakok változásához szívesen igazítjuk az otthonunk hangulatát. Ma már az ilyen arculati váltások trendinek számítanak, és nagyon sok cikk, vlog, blog készül a témában. 

Mi magunk is szívesen térünk ki egy-egy cikkben arra, hogyan teremtsünk ünnepi hangulatot, miként öltöztessük tavaszba a lakást. Természetesen egy ilyen váltás nem jelenti azt, hogy mindent ki kell cserélni az otthonunkban. Az arculatváltást elsősorban a lakástextíliák, a kiegészítők és kisebb-nagyobb dísztárgyak alkalmi cseréjével is tökéletesen meg tudjuk oldani. A legnagyobb hatást a textíliák tudják kifejteni, hiszen ezek rendelkeznek a legnagyobb felülettel és viszonylag egyszerű egy másik színre vagy anyagra váltani, s mikor letelik a szezon, csak el kell rakni ezeket a következő alkalomra. 

A domináns szőnyeg    

A legnagyobb felülettel a szőnyegek és a függönyök rendelkeznek, ezért nem kétséges domináns szerepük az arculat kialakításában. 

A szőnyeg áll a toplista élén ebben a tekintetben, mivel minden berendezéshez illenie kell. Amikor tehát a textíliákat vesszük sorra, először a szőnyeggel kell kezdeni, már amennyiben nincs porallergiánk, illetve illik a lakás általános stílusához. A szőnyeget a függöny követi, s csak azután fókuszálhatunk a kárpitokra, díszpárnákra, plédekre stb. A jól kiválasztott szőnyeg nagyon erőteljes hatással van az enteriőrre. Szerepe erősen kötött bizonyos stílusok esetében. A keleties berendezéseknél, de különösen az indiai és az arab miliőből egyszerűen nem hiányozhat. Ugyanez a helyzet, ha angol vagy glamour stílusba kívánjuk öltöztetni a nappalinkat. 

A szőnyeg multifunkcionális textília, mivel nemcsak öltözteti a szobát, hanem a teret is meghatározza. Igen erős a térelválasztó, tértagoló szerepe. Miközben melegen tartja a járószintet és kellemes rajta a járás, kiváló hangszigetelő is, így nem zavarjuk meg az alsó szomszédot a klumpa kopogásával. Még a méreteire is ügyelni kell. A nappali fő szőnyegének a terület kétharmadát le kell fednie úgy, hogy a falnál álló bútorok széléhez vagy még egy kicsit tovább tudjon nyújtózni. Ugyanakkor a beltéri ajtó előtt vagy a dohányzóasztalnál egy kisebb darabot célszerű elhelyezni, akkorát, amelyik megegyezik az asztal vagy az ajtó szélességével. 

A szőnyeg vagy a szőnyegpadló színe és mintázata bizonyos keretek közé szorítja az enteriőr teljes szín- és árnyalat használatát. Mivel a szőnyegpadlót nem lehet feltekerni, ha nem passzol egy arculatváltáshoz, ezért okos dolog olyat választani, aminek semleges a színe. Az irodákban például ezért választanak rendszerint szürkét. 

szonyeg01_1.jpg

A varázslatos függöny   

A másik nagy felületű textília, amely a lakások zömének kötelező darabja: a függöny. Ez a textília, illetve textília együttes is több funkcióval rendelkezik. Egy nagyon légies, mégis valóságos kontúrt jelent a lakás és a külvilág között. A vastag, sötét függönyök segítik az éjszakai pihenésünket azzal, hogy kizárják a külső fényeket, míg társaik legfeljebb csak kicsit szűrik a fényt, s miközben kilátunk az ablakon, a külső szemlélő nem lát be a lakásba. Ez a fényt átengedő függöny az intimitásért felelős. Léteznek olyan vastag anyagból, elsősorban nehéz bársonyból készült típusok is, amelyeknek még a szigetelő funkciója sem elhanyagolható. Mindent egybevetve azonban nagyon erős dizájnelemei a lakásnak, ezért kiválasztásuk ugyancsak alapos megfontolás tárgya szokott lenni. 

A függönyökkel igazi varázslatot lehet végrehajtani az enteriőrön. A színe, a mintája, az anyaga, a hossza, az esése megváltoztatásával szinte kicserélhetjük a szobabelső hangulatát, ezért alapvetőnek mondható szerepe az időszakos arculatváltoztatások esetében. Stílusról stílusra haladva jelentős változásokat tudunk elérni ezzel a textíliával. Egy romantikus lakásban például a kellemes, lágy színeket, a kéket, a halványvöröst használhatjuk, mintázatában pedig a virágost. A glamour enteriőrben az elegáns, hosszú, tócsában szétterülő bársony lesz a megfelelő. A jeles eseményeknél, például húsvétkor ugyancsak könnyű változtatni, amennyiben egy zöld és sárga kombinációjú sötétítőt helyezünk el az étkezőben, felidézve a tavasz színeit, a megújulást. 

A függönyválasztásnak persze más szabályait is figyelembe kell vennünk. Kicsi lakásban nem használatunk sötét és keresztcsíkos mintás függönyt, ha nem akarjuk optikailag még jobban összenyomni a teret. Ilyenkor a világos, függőleges csíkozással ellátott darabokból kell válogatni. Az ablak mérete is meghatározza, hogy a függönynek milyen lesz az esése, hol végződik. Széles ablakok esetén tanácsos a függönyt egészen a földig levinni, míg magas ablakoknál a párkány jelenti ezt a határt. 

fuggony04_1.jpg

A színek és minták mind lényegesek, ugyanúgy, mint az anyag, amelyből készülnek. Egy vintage enteriőrhöz sokkal jobban passzol az egyszerű, vászonból készült függöny, amelynek esetleg hímzés fut végig a szegényén, míg egy indiai szobabelső éhezik a selyemre. A mediterrán hangulatot az élénk, mély színekkel ragadhatjuk meg, amelyben a kék, a zöld, a narancs játssza a főszerepet. Arra ügyelni kell, hogy ne akarjunk tobzódni a színekben, mert abból zűrzavar keletkezik. Amikor a fő szín a függöny esetében kiválasztásra került, válasszunk egy komplementer színt és azzal variáljunk. 

A díszpárnákról se feledkezzünk meg!                  

Sokan talán nem is hinnék, hogy néhány jól megválasztott díszpárnával mekkora változásokat lehet elérni egy enteriőrben. Kiválasztásuk jóval nagyobb szabadsággal jár, mint a nagyfelületű textíliák esetén. Dönthetünk úgy, hogy az alapvető színvilághoz igazítjuk a huzatukat, de ellenpontozhatjuk is a monokróm környeztet élénk színeikkel. 

Használatukban érdemes a két szín szabályát szem előtt tartani. Egy szürke, azaz semleges szobabelsőt az élénk sárga és vörös párnák a kanapén nagyon fel tudják dobni. Az is jó megoldás lehet, ha csak egy színt választunk a semleges feloldására, de annak több árnyalatával játszunk. Két élénksárga nagyobb párna a kanapén, egy narancsos, kisebb párnácska a mély fotelben vagy a lábtartó tetején, esetleg kifejezett díszítőelemként egy polcon vagy ablakpárkányon.

A minták és a színek esetében is ugyanúgy kell eljárnunk, ahogy a domináns textíliáknál. Kis lakásba világos színekből építkezzünk, a sötét terekben is ezek lesznek a jó választások. A bevilágított helyiségeket élénkebb vagy mély színű párnákkal dobhatjuk fel. 

A párnák anyaga sem mellékes. A karácsonyi hangulatot a meleg és lágy tapintású anyagokkal idézhetjük meg, amelyben a zöldnek, a vörösnek és az aranynak kitüntetett szerepe lesz. A bársony tökéletes lesz ilyenkor. Illeszkedniük kell persze a szoba bútoraihoz is. Egy bőrbútorokkal berendezett boronaházban valamilyen szőrmés huzatot kell tenni a párnára, míg egy puha anyaggal kárpitozott kanapéhoz remekül illenek a selyempárnák. 

Szín, forma és méret változékonysága – ezek a lakástextíliák jellemzői, melyekkel szinte tökéletesen át lehet varázsolni egy enteriőrt anélkül, hogy egy vagyont kellene elköltenünk. Segítségükkel át tudjuk öltöztetni a lakásunkat minden jeles alkalomra és szezonra. Érdemes kiismerni a titkaikat.

narancssarga-parnak.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/lakastextiliak-igy-lehet-teljes-a-lakas-atvaltozasa/

Szólj hozzá

lakástextíliák