2023. okt 15.

A tavaszi megújulásért – az őszi kert

írta: bibormester
A tavaszi megújulásért – az őszi kert

oszi-kert-szolo.jpg

Érik a szőlő

Őszbe fordult a világ. Erre nemcsak a hűvösebb idő és az eső figyelmeztet minket, hanem a kert is, amely színes kabátot ölt. Ebben az időszakban is sok teendő vár a lelkes kertészre, ha azt akarja, hogy tavaszra már egy gazdag birtok várja, nem beszélve arról, hogy még mindig van mit leszüretelni. 

Az október a szőlő szüret fő szezonja, ilyenkor megélénkülnek a hegyoldalak és a szőlős dombok. Kinyílnak a borospincék, hogy befogadják az új bor alapanyagát. A szőlőművelő vidékeken ez egy igazi ünnep, és erre az időpontra szervezik a mulatságokat is. A városi embernek ez jó alkalom arra, hogy kiránduljon egy ilyen vidékre, és kóstolgassa a hegy levét. A kertesgazdáknak persze akkor is van dolguk, ha a birtokukon nem a szőlő játssza a főszerepet.  

Mit takaríthatunk még be?

A klímaváltozás nyomán megfigyelhető, hogy kitolódott a növények érési időszaka. Míg korábban szeptember végére-október elejére a legtöbb gyümölcs leérett, és az ágyások között is egyre kevesebb felszedni való maradt, manapság már október közepéig, olykor csaknem a végéig szüretelhetünk valamit. 

A gyümölcsök közül az alma, a körte és a szilva érik ilyenkor még. Ezek a késői fajták persze, de sokuk ilyenkor adja ki az igazi zamatát. Egyetlen bőségesen termő fa is adhat annyit, hogy annak tárolása gondot okozhat. A felsorolt gyümölcsökből ezért kompót, lekvár és persze pálinka készülhet. Több tájegységen a szilva mellett az almát és a körtét is aszalják, szárítják. A szüret tehát a fa megszedésétől a feldolgozásig tart. Ügyelni kell arra, hogy a földre hullott és romlásnak indult szemeket, példányokat ne tegyük a kosárba. Ehelyett – amennyiben csak az idő rohasztotta meg azokat – tegyük a komposztba, akárcsak az elszáradt, vagy öreg ágakat. A lehullott gyümölcsöket már csak azért se hagyjuk a helyükön, mert a gyepet a rothadás folyamata megbarnítja. 

Ősszel kezdik felszedni az újburgonyát is. A kiásott példányokat szárazra kell törölni, mielőtt elrakjuk a tárolóba. Ellenkező esetben rothadásnak indulnak. A tárolást fagymentes, száraz helyen kell megoldani. Manapság már kapni kifejezetten burgonyára használt zsákokat, amelyek lélegeznek, így nem fülled be ez a fontos gazdasági növényünk. 

A nyáron elültetett zöldségeket is ősszel takaríthatjuk be. Ilyen a bab, a sárgarépa, a káposzta, de ekkor érik meg a zöldparadicsom is. A tárolásukat ezeknek a növényeknek is meg kell oldani. A káposztát hagyományosan savanyítják, és alapját adják majd a téli kedvencnek, a töltött káposztának. A bab sokáig eláll száraz és hűvös helyen akár egy kaspóban is. A sárgarépa tárolásának legegyszerűbb és legjobb módja, ha száraz homokba helyezzük. Manapság már egy erre a célra készített finom tőzeget is be lehet szerezni a kertészetekből. 

oszi-kert-kaposzta.jpg

Még mindig ültethetünk!     

A profi kertészek nem lepődnek meg azon, hogy az ősz az ültetés időszaka is. Az ilyenkor elvetett növények sokkal hosszabb ideig gyűjthetik az energiákat a föld alatt, hogy aztán tavasszal versenyre keljenek a napfénnyel. Kedvencünket, a rózsát még a fagyok előtt kell elültetni. Mielőtt a töveket a földbe helyeznénk, előbb forgassuk meg a talajt és trágyázzuk meg. A hagymás növények ültetésének is az ősz a szezonja. Ilyen virágunk például a nárcisz, a tulipán, a jácint, vagy a hóvirág. A hagymás növények ültetésének ökölszabálya, hogy a földet az adott hagyma 2-3-szorosára kell felásni. Ez nagyjából 20-30 centiméternek felel meg. Az eldugott hagymát jól le kell takarni és elnyomkodni a földdel. 

A facsemeték ültetését is ősszel kell elvégezni. Ezeknek a csemetéknek az elültetése alapos helymaghatározást kíván, hiszen – szerencsés esetben – hosszú évekig, évtizedekig fognak azon a helyen állni, ahová ültettük őket. A gazdák sokszor a már kivágott öreg vagy beteg fák helyére ültetik a friss fát. Amennyiben korábban ott egy beteg fa állt, akkor azt a területet fertőtleníteni kell, mert a betegség kórokozói évekig képesek a földben várni új áldozatukra. A kertészetekben ma már leginkább földlabdás csemetéket vásárolhatunk, mivel az így előkészített növények kisebb stressznek vannak kitéve, amikor új földbe kerülnek. Jut idejük megszokni az új helyüket. A facsemete első egy-két éve a legkritikusabb, ezért érdemes további védőintézkedéseket eszközölni. A tövét még a fagy előtt célszerű mulccsal vagy rőzsével letakarni, a koronáját fóliával védhetjük a hidegtől. Az első időkben a szél ellen karóval megtámogatva óvhatjuk a csemetét. 

A veteményesben ez az az időszak, amikor trágyázhatunk és/vagy bevethetjük az érett komposztot. Az őszi kert gyepét már egyre kevésbé kell nyírni, helyette egy fellazítás után teríthetünk rá vékonyan káliumban gazdag tápanyagot. 

Az őszi kert felkészítése a télre 

Októberben, miközben a fenti munkákat végezzük, már a közelgő télre is gondolni kell. A kertet erre az időszakra október végén már fel kell készítenünk. A lombseprű és a gereblye időszaka ez, hiszen naponta kell a lehulló leveleket és gallyakat a pázsitról eltávolítani, ha nem akarjuk, hogy foltokban rohadni kezdjen a fű. Ráadásul ezek az elszáradt növényi részek tökéletesen jók lesznek a frissen készülő komposztunkba. Mivel még ilyenkor is találkozunk gyomnövényekkel, azokat tövestől tépjük ki és égessük el. 

gyep-gereblye_1.jpg

A sövényeket és a bokrokat az őszi szezonban szokás visszanyírni. A sövényt alaposan meg kell dolgozni, nagyjából a negyedéig kell visszavágni, ha nem akarunk tavasszal egy dzsungelben ébredni. Nyírásnál arra kell figyelni, hogy ne vágjunk lukakat bele. Őrizzük meg a sövények és bokrok kontinuitását. A nyáron használt karókat is ki kell vennünk a földből. Mielőtt eltesszük azokat az új szezonra, alaposan le kell mosni és fertőtleníteni, hogy minden kórokozót eltávolítsunk. 

Ez az időszak az, amikor az őszi kert fagyot nem toleráló növényeit is be kell vinnünk. Tehetjük ezt fokozatosan, hogy megszokják az új viszonyokat. Először kerülhetnek a teraszra, majd egy újabb zsilipeléssel a lakásba vagy a melegházba. 

Teendők a kerti bútorokkal, szerszámokkal és gépekkel

A kerti bútorok bizonyos típusait úgy hirdetik a forgalmazók, hogy egész évben kint tarthatók. Amennyiben nem olyan padról van szó, amelyet eleve egy meghatározott helyen földbe ástunk, érdemes beszedni. Az időjárás pusztító erejétől, különösen a hidegtől és a csapadéktól célszerű megóvni a drága bútorainkat. 

fészerbe is egyre több szerszám fog kerülni, ahogy a kerti munkák száma az idő előrehaladtával csökken. Először a fűnyíró fog pihenőre menni. A kerti motoros gépeket meg kell tisztítani és ki kell belőlük önteni az üzemanyagot. A benzin ugyanis idővel képes úgy megromlani, hogy elrontsa a motort. A szerszámok esetében azok letakarítása és esetleges javítása is szóba kerülhet már, bár a csendesebb téli időszakban több időt fordíthatunk azok karbantartására. 

Ne feledkezzünk meg a vizes dolgokról, az öntözőrendszerről, a medencéről. Ezeket a rendszereket még a fagy beállta előtt vízteleníteni kell. A gépészeti eszközöket száraz helyre kell vinni, a szivattyúkat pedig téliesíteni kell.      

Látható, hogy ősszel sem unatkozik a szorgos kertész, az őszi kert rengeteg teendőt tartogat. A jó munkának azonban tavasszal majd egy egészséges és újra éledő kert lehet a jutalma. 

feszer-belulrol.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/a-tavaszi-megujulasert-az-oszi-kert/

Szólj hozzá

őszi kert