2023. okt 25.

Szigetelés – olcsó és ötletes megoldások

írta: bibormester
Szigetelés – olcsó és ötletes megoldások

energia02.jpg

Közeleg a tél

Ősz közepén megérkezhetnek az első hajnali fagyok. Az idő hidegre fordulásának aligha örül bárki is, még valószínűleg az sem, aki egyébként kedveli a telet, a havas tájat. Az energiaárak robbanása miatt jelentősen megemelkedtek a rezsiszámlák, s a magas élelmiszerárakkal együtt nagyon sok családnak okoz fejfájást ezeknek az elkerülhetetlen kiadásoknak a csökkentése. 

Több, mint egy év telt el a kellemetlen változások óta, s szerencsére enyhe telet értünk meg, de nincs semmi garancia rá, hogy ez a tél is a kedvesebbik arcával köszönt be. A felmérések szerint jelentősen csökkent hazánkban az energiafelhasználás az elmúlt év során. Érzékelhető, hogy a magyar családok a lehetőségeikhez képest igyekeznek spórolni ott, ahol tudnak. A fogyasztás minden területen csökken, ami jelzi, hogy mennyire megütötte a háztartásokat a drágulás. 

A zöld energiákra való átállás és a tökéletes szigetelés jelentheti a valóságos rezsicsökkentést. Sajnos, mindkét területen lemaradásban vagyunk, s egyelőre a napelemek telepítése sem kimondott sikertörténet. A házak szigetelésére ugyan néha kiírnak pályázatot, de azok elégtelenek arra, hogy a lakóépületek zömében megtörténhessen a korszerűsítés.    

Tőkeerő nélkül

A lakóépületek szigetelését elsősorban a modern nyílászárók beszerelésével lehet megvalósítani. Ehhez cégünk minden lehetőséget megad az érdeklődők számára. Nem késő októberben sem belevágni egy ilyen projektbe. Számos lehetőség közül választhat az, aki a Bíborházzal felveszi a kapcsolatot

ablakcsere-elokeszites_1.jpg

Magánerős korszerűsítésre sajnos nem mindenkinek van lehetősége, de még egy hitelfelvétellel megvalósítható nyílászáró cserét is érdemes megfontolnia annak, akinek nagy belső teret kell kifűtenie a nagyon drága gázzal. Akinek ilyen beruházásra még sincsen lehetősége, azok is találhatnak olcsóbb megoldásokat arra, hogy leszorítsák az energia kitettségüket. Léteznek olyan megoldások, amelyeket rendszerben használva jelentősen csökkenthetjük az energiára fordított erőforrásokat. Ezeket veszem most csokorba.  

Egyszerű, de nagyszerű fólia    

A legtöbb barkácsboltban, építőanyagok értékesítésével foglalkozó áruházban és persze a webáruházakban kapható egy úgynevezett tükörfólia. Ennek a fóliának alapvető tulajdonsága, hogy megfogja a párát és olyan a felülete, ami visszaveri a hőt. Ezért hívják hőtükör fóliának. Tekercses kiszerelésben kapható, viszonylag elérhető áron. 

A fólia – amennyiben jól és jó helyre teszik fel – arra szolgál, hogy az adott helyiségben egyenletesen ossza el a hőmérsékletet. A fűtéstechnikák egyik alapvető problémája, hogy a hőmérsékletnek egyfajta rétegződése keletkezik a térben. A legmelegebb a szoba magas rétegében keletkezik, és szerencsétlen esetben a padló szintjén már hideget érezhetünk. Ez a fólia a radiátorok mögött felrakva azért hatékony, mert visszaveri a fűtőtest mögötti falról a hőt. E nélkül a fólia nélkül a radiátorok a mögöttük lévő hideg falra rengeteg energiát elpazarolnának. 

szigeteles-hotukor-folia.jpg

A fólia felhelyezése nagyon egyszerű. A forgalmazók állítása szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenthető általa az energiafelhasználás. Ehhez az értékhez valószínűleg akkor jutunk el, ha a tetőteret is lefóliázzuk a radiátorok mögötti terület mellett. A hőtükörfóliával így megbélelt lakásban a hő egyenletesen oszlik el, és a bent tartózkodónak sokkal kellemesebb lesz a hőérzete. Érdemes tehát bevetni télidőben.     

Speciális függöny

A belső, fűtött tér és a külvilág közötti nagy forgalom problematikája miatt fejlesztették ki az úgynevezett hőszigetelő függönyöket. Első típusait az ipari létesítmények használták ott, ahol nem lehetett szó az állandó ajtónyitogatásról. Manapság már hangszigetelő tulajdonságokkal gazdagodtak, ezért a mozik és a színházak is szívesen használják. A fő cél minden esetben az, hogy a hideg ne tudjon a belső térbe behatolni. 

Hőszigetelő függönyöket ma már nemcsak az ipar számára gyártanak. Megjelentek a magánlakások részére készített típusok, amelyek nem olyan puritánok, mint ipari testvéreik. A lakások számára készült fajták értelemszerűen látványosabbak, hiszen senki sem venne meg egy, a lakást elcsúfító függönyt. Ma már szinte minden enteriőrhöz találhatunk hőfüggönyt. Ezeket a régi ajtók, gyengén szigetelő ablakok elé lehet felrakni karnisra. Az ajtó elé telepített karnis félkör alakú, hogy ne jelentsen a nehéz függöny akadályt az ajtó nyitása és becsukása közben. 

A függöny azért nehéz, mert sokkal vastagabb textíliából készül két rétegben, és a rétegbe hőszigetelő töltőanyagot helyeznek. Az otthonok számára készült függönyök esetében függönyablakot is kialakítottak, hogy látható legyen, ha valaki az ajtóban áll. Mivel a bejárati ajtóból rögtön a függönyhöz érünk, a cipőnk óhatatlanul hozzá fog érni a függöny aljához. Hogy ne kenjük bele a koszt az anyagba, ezért annak alsó szegélyét műbőrrel vagy PVC szegéllyel látják el. Erről a szegélyről könnyedén letörölhető a sár is anélkül, hogy az egész anyagot ki kellene mosni. 

szigeteles-hoszigetelo-fuggony.jpg

Ezek a hőszigetelő függönyök hosszú éveken át szolgálhatnak, mivel szinte elnyűhetetlen az anyaguk, ezért érdemes olyan lakásba beszerezni, ahol a nyílászárók korszerűtlenek. 

Mit tudnak a hőszigetelő tapéták?            

Őszre fordulva egyre többször találkozhatunk a hőszigetelő tapétákról szóló hirdetésekkel. Ezek a tapéták a hagyományos társaikhoz képest vastagabbak, nagyjából 5 milliméteresek. A hőszigetelő tapétát alátét tapétának is szokták mondani, mert száradása után vagy lefestik, vagy egy hagyományos, díszesebb tapéta kerül fölé. A hőszigetelő tapéta belsejében sztirol és polietilén található, amelyet vastag kartonpapír borít. Ezek az anyagok biztosítják a hőszigetelést, amellyel nagyjából 5 százalékát lehet az energiának megspórolni, méghozzá télen és nyáron is. 

A tapéta felrakása nem különösebben bonyolult művelet, s a vastagsága miatt kevésbé szakad el. Tapétázáskor ügyelni kell arra, hogy a fal egyenes és zsírmentes legyen. Munka közben folyamatos szellőzést kell biztosítani a helyiségnek a párásodás elkerülése miatt. A tapétához speciális ragasztót adnak a forgalmazók, amely nagyjából egy nap alatt szárad meg. Könnyebbséget jelent munka közben, hogy a kis repedéseket nem kell glettelni, mivel azt kitölti ez a vastag tapéta, ami hő- és hangszigetel is egyben. Újabban megjelentek olyan szigetelő tapéták, amelyeknek az alapanyaga a parafa. Ezek drágább típusok, de nagyon szépek, ráadásul egészséges a használatuk. Várhatóan egyre népszerűbbek lesznek. 

Ablakpárnák DIY-üzemmódban is

Az ablakpárnák az ablakon beáramló huzatot fogják meg. Ezek a párnák a lakásfelszereléssel kapcsolatos üzletekben érhetőek el. A polcokra nagyjából ősz közepére kerülnek fel, hiszen szezonális termékek. Többféle töltőanyaggal is rendelkezhetnek, de általánosságban tömör szivacsot használnak, amelyre aztán valamilyen díszes anyagot húznak. A szivacs rugalmassága biztosítja, hogy az ívelt ablakok köré is elhelyezhetőek legyenek. Mivel a szivacsot önmagában is be lehet szerezni, akinek van varrógépe és kedve, az saját maga is elkészítheti az enteriőrbe illő ablakpárnáit. Nagy csodát ne várjunk ezektől a párnáktól, de már az is hasznára válik, ha megvéd minket a huzat okozta ízületi bajoktól. 

Mint a fentiekből látható, egyik megoldás sem helyettesíti a korszerű fűtést és szigetelést, de együttes használatukkal mégis sokat javíthatunk lakásunk energiaéhségén. Érdemes ezért időt és figyelmet szentelnünk bevetésükre, amikor megérkeznek a hideg napok.       

szigeteles-ablakparna-ablak.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/szigeteles-olcso-es-otletes-megoldasok/

Szólj hozzá

szigetelés