2023. nov 27.

Hang- és fényfogók, kényelemes fotelek – házimozi

írta: bibormester
Hang- és fényfogók, kényelemes fotelek – házimozi

hazimozi-fekete_1.jpg

Eltűnt kis mozik nyomában

Ki emlékszik már a régi idők mozijára, amikor sorban álltunk a pénztár előtt, és a kasszában ülő hölgy blokkról tépte le a mozijegyet? Akkoriban a mozikban sós perecet árultak, és az ülőhelyhez a jegyszedő néni irányított bennünket zseblámpával a kezében. 

A mozik közel sem voltak annyira kényelmesek, mint manapság. A székek olykor tényleg csak sínre szerelt székek voltak számozással ellátva (kevesen tudják, hogy az ülőkék számozása magyar találmány), és az egyes sorok magassága között alig volt valami különbség. Így aztán izgulni kellett, hogy milyen magas ember ül elénk, ha a vásznat is látni akartuk. Hosszan lehetne még „romantikázni” a régi, nem túl szép időkön, de mára a mozizás annyira megváltozott, hogy az egy külön könyvet érdemelne. 

Ugyan a moziba járás még ma is egy családi esemény lehet, de a technológia fejlődésével szinte ugyanazt az élményt elővarázsolhatjuk a saját otthonunkban is, csak ki kell alakítani hozzá egy mozisarkot, vagy egy tökéletes moziszobát. A hajdani, kényelmetlen kis mozikat réges-régen elfújta a digitális világ szele.    

Hogyan jött létre a házimozizás lehetősége?     

Az Egyesült Államokban készültek el az első komplex rendszerek abból a célból, hogy az otthoni mozizás élménye megvalósulhasson. Ez nagyjából 40 évvel ezelőtt kezdődött, és a digitális technológiák segítségével rohamosan fejlődött.

Az első szettek – amellett, hogy nagyon magas árban lehetett elérni – nagyméretűek, nehezek és tökéletlenek voltak. Valószínűleg már kevesen emlékeznek arra a projektorral megvilágított nagy készülékre, amelynek a képernyője inkább egy mozivászonra hasonlított. A projektorok azután önálló életre keltek, és a falra vagy független vászonra lehetett vetíteni a filmet, amelyhez hangfalakat lehetett kötni. Ekkor már sokan rendeztek be projektoros moziszobát, de a fejlődés a jobb képi hatás felé mutatott, s ehhez a képcsöves megoldások nem voltak megfelelőek. 

A síkképernyős televíziók megjelenése jelentette a következő fázist, amelyhez már különböző lejátszókat lehetett kapcsolni úgynevezett HDMI kábel segítségével. Ekkora már eltűntek a videókazetták, s helyüket a CD, majd a blu ray lemezek vették át. A hatalmas síkképernyős televíziókat előbb a plazma, majd az LCD készülékek vették át. Forradalminak volt mondható a 720p felbontás megvalósulása. Ezek a változások már jelentősen növelték a házimozi megteremtésének lehetőségét. 

A fejlődés manapság az egyre nagyobb, egyre vékonyabb, okos készülékek irányába mutat. Ma már a 4K vagy az ultra HD felbontás sem jelent különlegességet, a cikk írásakor már a 8K-s televíziókból lehet válogatni, amelyek felhasználják a digitális technológia teljes tárházát, az internetet és a Wi-Fi átvitelt. Ma már a blu ray lemezjátszóra sincs szükség, elegendő laptopról elindítani a filmet, vagy egy nagyobb tárkapacitású pendrive-ról. Filmek töméntelen mennyiségét tölthetjük le, és akár ki sem kell tenni a lábunkat a saját mozi birodalmunkból.

hazimozi-feher.jpg

Rendezzünk be mozisarkot!         

A házimozizás fogalma mindenkinek mást jelent. Vannak olyanok, akik valóban egy külön szobában szeretnének és tudnak mozizni olyan komplex berendezéssel, aminek a méretesebb verziója a nagy mozi termekbe van beépítve. Másoknak nincs ekkora igényük vagy lehetőségük, de egy mozisarkot egy átlagos méretű lakásban is ki lehet alakítani. Jellemzően a nappali az a helyiség, ahol ez megvalósítható. 

A mozisarok kialakításánál néhány fontos szempontot kell figyelembe venni, hogy az élmény megfelelő legyen. A házimozi a képernyőből és a hozzá csatlakoztatott hangfalakból áll. Ma már a hangfalaknak sem kell feltétlenül vezetékkel kapcsolódniuk, ami megkönnyíti az elhelyezésüket. Miközben az ideális távolságokat állítjuk be a szett és a nézőpont között, ügyelni kell arra, hogy a monitorra a lehető legkevesebb fény vetüljön. Szociálisan is érzékenynek kell lennünk, hiszen a nappali összetett funkciókkal bír, ezért törekedni kell arra, hogy a mozisással másokat ne zavarjunk. Erre tökéletesen megfelelő lehet egy bluetooth-os fejhallgató használata. 

A mozisarok kialakításához számtalan formájú bútorszettet tudunk beszerezni, így kiválaszthatjuk azt, amelyik a nappali stílusához igazodik. Ezek a bútorok már minden szükséges eszközt képesek befogadni a monitortól a Wi-Fi rooteren át a tévéboxig.  A mai tévémonitorokat ráadásul egy konzol segítségével a falra is felszerelhetjük, amely lehetővé teszi azt is, hogy elforgathassuk a megfelelő irányba. Ezután már csak néhány kényelmes fotelre van szükségünk, és el is készült a mozisarok. 

A moziszoba kialakítása

A mozizás igazi, otthoni élményét kétségtelenül egy önálló moziszobában lehet megvalósítani. Egy nagyjából 4×4 méteres szoba erre már tökéletes lehet, hacsak nem akarunk nagyobb társaságokat is fogadni. A moziszobának három alapvető feltételnek kell megfelelnie. Rendelkeznie kell a megfelelő elektromos kapacitással, a tökéletes fény- és akusztikai viszonyokkal. 

A nagy házimozi szettek jelentős villanyáramot igényelnek, s erre fel kell készíteni az egész házat vagy lakást. Mielőtt tehát megvásárolnánk a teljes műszaki berendezést, okos dolog egy profi villanyszerelővel konzultálni, hogy mekkora kapacitást fog igényelni a moziszoba, és ha szükséges, akkor ennek megfelelően kell kialakítani a teljes hálózatot. Mivel a mai moziszettek az internetre támaszkodnak, annak teljes bekábelezése szükségszerű lesz, csakúgy, mint az elektromos hálózat huzalainak futtatása. Hogy ne merüljünk el a kábelrengetegben, célszerű a szobában kialakítani a falhoz simuló kábelcsatornát, amelyben a vezetékek lesznek.  Szerencsére ma már egyre kevesebb kábelt kell behúznunk, mert nagyon sok minden Wi-Fi-n keresztül és a mobil applikációk segítségével vezérelhető. Az erős Wi-Fi alapfeltétele lesz a moziszobának. 

hazimozi-sotet.jpg

Fény, akusztika, bútorok

A fény- és akusztikus viszonyok megteremtése ezután következhet. A fénynél tulajdonképpen a tökéletes sötétséget kell megteremteni úgy, hogy amikor vége a filmnek, mégse kelljen a sötétben botladozni. Az okos világítás rendszerek lehetővé teszik, hogy a spotlámpákat a mobil készülékről be tudjuk kapcsolni, amikor megjelenik a képernyőn a Vége felirat. A tökéletes sötétséghez a vastag sötétítő függönyök használata javallott, amelyek ráadásul a visszhang hatást is kiküszöbölik. 

A jó akusztika elérés sem ördöngösség. Itt hagyatkozhatunk a nagy mozitermekben tapasztaltakra. Nem véletlenül használnak szőnyegpadlót, mert az elnyeli a zajokat. A házimozi szobánkban sem szabad követ vagy parkettát lerakni, mert arról a hang felverődik. Ha mégsem akarjuk a padlót felszedni, akkor megfelelnek a nagy és vastag szőnyegek is a célra. A jobb hanghatások érdekében gipszkartont rakhatunk a falakra, arra pedig hangszigetelő tapétát. A vájt fülűek vastag, akusztikus függönyöket is felszerelhetnek. 

A házimozi bútorzata a kényelemről és a praktikumról szól. Tulajdonképpen úgy kell berendezni, ahogy a mai mozikat. Legyenek a fotelok kényelmesek, használjunk lábtartót, a fotelokon legyen pohártartó, és helyezzünk el egy kerekeken gördülő kisasztalt a különböző rágcsálnivalók számára. Előzzük meg a folytonos takarítást azzal, hogy megfelelő méretű szemétkosarakat helyezünk el a fotelek mellett. 

Jó, ha tudjuk, hogy a moziszobák kialakítása már komoly befektetést és műszaki tudást igényel, ezért célszerű szakember segítségét igénybe venni a rendszer telepítéséhez. A jó szakember fogja tudni az optimális beállításokat nézőtér és monitor távolsága, valamint a hangfalak tekintetében. 

A házimozi rendszerek nagyütemű fejlődése komoly fenyegetést jelent a mozihálózatok számára, s abban is biztosak lehetünk, hogy azok, akik filmkedvelők és rendelkeznek a megfelelő kapacitással, előbb-utóbb kiváltják majd a moziba járást az otthoni szórakozással. A filmes szórakozás új korszakába léptünk, amelynek a távlatai beláthatatlanok, s amelyek már most is lényegesen megváltoztatták a mozizási szokásinkat. Nem lehetetlen, hogy néhány évtized múlva, vagy talán előbb, elvárás lesz az új lakásokkal szemben, hogy azokban legyen egy berendezhető moziszoba is. 

hazimozi-kepernyo.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/hang-es-fenyfogok-kenyelemes-fotelek-hazimozi/

Szólj hozzá

házimozi