2023. dec 15.

A lakberendezési hibák elkerülése

írta: bibormester
A lakberendezési hibák elkerülése

02-amerikai-konyha-05_1.jpg

A lakberendezésnek is vannak aranyszabályai 

Mindenki szeretne kényelmes, szép és stílusos otthont. A lakhatás kérdése sajnos nem egyszerű probléma Magyarországon. Akinek van saját lakása, háza, az előbb-utóbb, de leginkább minél előbb szeretné azt igazán szépen berendezni. Ehhez persze megfelelő tőkére van szükség, de a pénz önmagában nem elég. Sőt, nem egyszer találkozhatunk olyan lakásokkal, amelyek stílustalanok vagy rendezetlenek, noha a lakójának anyagi helyzete megengedné, hogy ez ne így legyen. 

Néha egy nem túl vagyonos családnak sokkal kellemesebb, hívogatóbb az otthona, mivel nincsenek meg nála azok a lakberendezési hibák, amelyek a nála jóval tehetősebb szomszédjánál igen. Ebből a példából rögtön kitűnik, hogy egy stílusos, kellemes enteriőr kialakítása nem feltétlenül pénz kérdése. A lakberendezésnek ugyanis vannak olyan aranyszabályai, amelyek betartása tanácsos, ha el akarjuk kerülni vendégeink bíráló vagy sajnálkozó tekintetét. Érdemes ezeket az alapvető szabályokat figyelemebe venni, és nem fogunk csalódni a végeredményt illetően. 

Kezdjük a felméréssel!

Most sem hagyom ki állandó vesszőparipámat, a tervezés fontosságát. Igazából minden projektnek az az alapja, hogy az ember előbb átgondolja a lehetőségeit, és ennek alapján alakítja ki a tervét. Nincs ez másként a lakberendezésben sem. 

Legelső dolgunk egy ingatlan esetében az, hogy felmérjük annak méretét, beosztását, fekvését, azaz azokat a paramétereket, amelyek a rendelkezésünkre állnak egy enteriőr kialakítására. A méret döntő fontosságú, hiszen nem lehet megálmodni egy kis lakásba olyan stílust, ami nagy helyet feltételez. A lakás beosztása sem mindegy, mert a szűk terek vagy kis szobák, esetleg a helyiségek szokatlan elhelyezkedése is megfontolásokat igényel. Hiába szeretnénk egy elegáns, angol stílust megvalósítani, ha a nappali egyben a hálószoba vagy az étkező a kicsi alapterület miatt. A meghatározó stílusjegynek számító kandallónak ugyan hol találnánk helyet? 

03-kis-konyha.jpg

A méret abból a szempontból is jelentőséggel bír, hogy el tudjuk kerülni a zsúfoltságot, vagy ellenkezőleg, az üresség érzetét. Meg kell tudnunk becsülni, hogy mi hova férhet be anélkül, hogy káosz és átjárhatatlanság legyen a következmény. A méretek és az elrendezés tehát behatárolják a stílusok kiválasztásának lehetőségét is.   

Talán meglepő, de a lakás, ház fekvése sem mindegy. Képzeljünk el egy gangos bérházat, amelyben a lakások szinte nem is jutnak természetes fényhez. Ilyen lakásban nem használhatunk sötétebb árnyalatokat a nagy felületek esetén, mert ez már önmagában is komorrá teszi a hangulatot. Az ilyen adottságokkal rendelkező otthonokban a világos színeknek, elsősorban a fehérnek kell uralkodnia, mivel minden fényt, vagy annak hangulatát csapdába kell ejtenünk. A világos színek optikai hatásáról már több alkalommal is megemlékeztem. 

Törekedjünk a harmóniára!        

A lakás harmóniáját a rendezettség és az egységes, jól meghatározható stílusvilág alapozza meg. Amennyiben ezek az alapok hiányoznak, akkor mindig érzékelni fogunk egyfajta szétesettséget az adott térben. 

Hogyan tudjuk elkerülni a stílustalanságot? Úgy, hogy ismerjük annak forrását. A legtöbb esetben az szokott történni, hogy noha elindultunk egy kiválasztott irányvonal mentén, de szeretnénk a nagymama komódját valahogyan belehelyezni az enteriőrbe, annak ellenére, hogy az a bútordarab bántóan kirí mondjuk egy skandináv stílusú enteriőrből. Ilyenkor két megoldás marad: vagy megpróbáljuk átalakítani a mondott bútort, hogy az alapstílushoz igazodjon, vagy fájó szívvel ugyan, de le kell mondanunk a használatáról. 

Stílustalanságot okozhat, ha csupán a lakás egyik, központi helyiségét alakítjuk ki profi módon, de a többi helyiségnél eltekintünk a meghatározó stíluselemektől, mondván, hogy úgyis mindenki a nappaliban tartózkodik a legtöbbet, ahol minden a helyén van. Sajnos ezt a gyakorlatot nem igazolja vissza az élet. A teljes lakásunkra kell összpontosítanunk, és azt rögtön az előszobánál kell kezdeni. Az előszobát fogja a megérkező először látni, és ha az nem passzol össze stílusban és színvilágban a konyhával, pláne a nappalival, akkor esélyünk sincs a harmónia megteremtésére és a vendégünk pozitív kritikájára.  

2019-04-eloszoba-tippek-01.jpg

Mit tegyünk a kiegyensúlyozottságért?

A kiegyensúlyozottságért elsősorban a színek és a formák a felelősek. A színek esetében ismerni kell a komplementereket és azok együttes használatát, valamint a színek halmozásának hátrányait, az árnyalatokkal való finomhangolás előnyeit. 

Tanácsos dolog, ha csak két, egymáshoz és a stílushoz passzoló színt válogatunk össze úgy, hogy az egyik lesz a meghatározó. A meghatározó szín kerül a nagyobb felületekre és a kiegészítő párja valóban kiegészítő marad. Nagyon kellemes hatást érhetünk el, ha a meghatározó szín árnyalataival törekszünk a harmóniára. Az első próbálkozás sikeréhez közelebb juthatunk, ha a semleges színek közül választunk. A legjobb megoldás a fehér, mert ehhez minden szín alkalmazható. A kicsit bátrabbak választhatják a szürke kellemes árnyalatát is. A meghatározó szín és annak kiegészítője között nagyjából tartani kell a 60-40 százalékos arányt. Nem baj, ha ez a tartomány 70-30 közé esik, de sohase menjünk el az 50-50 százalékos arányig. Nem is gondolnánk, hogy ez milyen fontos szabály a kiegyensúlyozott enteriőr kialakítása felé vezető úton. 

A formáknál a stílushoz igazodva döntenünk kell az egyenes vagy a hajlított vonalak között. A skandináv stílus az egyenest követeli meg, míg mondjuk egy bohém enteriőrben elszabadulnak a hajlatok és a hullámok. A feladat egyszerű: ne keverjük a két formát, mert abból káosz lesz! 

A kiegyensúlyozottságért sokat tehetünk még a rendelkezésünkre álló tér helyes beosztásával. A nagy nappalik esetén unalmasnak mondható a kanapéval szembeni szekrénysor, azaz a két párhuzamos frontban való elhelyezkedés. Célszerű a teret több részre bontani, amely a funkciókat is kijelöli. Remek megoldás lehet egy kávé- vagy olvasósarok kialakítása, esetleg egy zöldfal térelválasztó gyanánt, vagy egy érdekes szobor különleges megvilágítással valamelyik sarokban. Igyekezzünk átlátható, de izgalmas térszerkezetet kialakítani a bútorok és egyéb tárgyak segítségével. 

05-otthoni-kavezo-04.jpg

Milyen szerepe van a kiegészítőknek és a dekorációnak?       

A textíliák stílusteremtő, hangulatot átalakító szerepéről már több alkalommal is megemlékeztem. A textíliákkal lehet a legolcsóbban a legnagyobb változást eszközölni az enteriőrben, hiszen a nagyméretű plédekkel, takarókkal jelentősen befolyásolhatjuk a látványvilágot. Ide tartoznak a szőnyegek is. Vannak olyan stílusok, ahonnét nem hiányozhatnak. Felhasználja az arab stílustól a glamourig sok. A szőnyegeknél a színvilág mellett messze nem másodlagos a méret sem. Az az elegáns és jó elhelyezés, ha a szőnyeg széle elér az ülőgarnitúráig, míg a másik vége a szekrények lába mögött van. 

A további díszítőelemek, a képek, a fali díszek, az egyéb kis méretű szobrok vagy figurák esetében alapszabálynak mondható, hogy a kevesebb a több. A képeknél ez annyiban módosul, hogy a szűz falon lévő nagy kép mellé jó megoldás lehet egy-egy kisebb képet is elhelyezni. Az úgynevezett csetreszek halmozása még a legjobban megtervezett enteriőrt is rendezetlenné alakítja át. Válasszunk ki a sok mindenből a térbe illő, figyelemre méltó darabot, és csak azok maradjanak szem előtt, míg a többi apró-cseprő emlék kerüljön egy zárt szekrénybe. 

Ne feledkezzünk meg a kábelekről sem! Manapság már egyre több eszköz működik a lakásban, amelyek elektromos áramot igényelnek. Egy nappaliban lehet munkasarok, ahol számítógép és asztali lámpa található, míg a tér másik részében vannak a média rendszerek, a nagy televízió, esteleg egy zenei szett stb., ráadásul a különleges megvilágítás eszközei is energiaforrást igényelnek. Ezek összessége egy kusza, jól látható és porfogó kábelrengeteget teremthet. Márpedig az összképet ez is negatívan befolyásolja. A kábeleket futtassuk csatornában, amelyet teljesen eltakarhatunk a fedőjével. 

A fentiekből is kitetszik, hogy számtalan apró, de annál lényegesebb hibát követhetünk el, amely lakásunkat megfosztja a megfelelő harmóniától, ezért érdemes ezekre figyelemmel lennünk!

kanape3_1.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/a-lakberendezesi-hibak-elkerulese/

Szólj hozzá