2024. jan 15.

Elvakít a fénye – az arany

írta: bibormester
Elvakít a fénye – az arany

arany-ontvenyek.jpg

A világűr sárgán ragyogó üzenete

Amikor az aranyra gondolunk, elsőként a csillagokra kell vetni a tekintetünket, ugyanis a távoli űrből érkezett ez a drága fém a bolygónkra. Drágaságát kedvező tulajdonságai mellett természetesen az adja, hogy nagyon ritka fémről van szó. Az arany születése ugyanis bonyolult és hatalmas energiákat igényel. Az univerzum szupernóvái jelentik a bölcsőjét. A szupernóvák olyan felrobbant csillagok, amelyek fénye a világűrön át idővel elérkezik hozzánk is, miközben kiszórja magából az aranyat, amely a robbanás előtti állapotban, hihetetlen nagy nyomás és hőmérséklet mellett keletkezett. 

Ez az oka annak, hogy a Földön nagyon kevés van belőle, mivel nem a bolygónk, de még csak nem is a naprendszerünk termeli, hanem a messzi világűrből hullik bolygónkra. Mai tudásunk szerint az emberiség 165 ezer tonnát használt fel belőle, ami egy nagyjából 25 méter átmerőjű gömbnek felel meg. Mivel az arany újrahasznosítható, ennek a képzeletbeli gömbnek jelentős részét már számtalanszor felhasználtuk a történelem során.  Az arany nem más, mint a világűr sárgán ragyogó üzenete. 

A királyok fémje, a fémek királya     

Az arany a gazdagság jelképe. Ez volt már az ókorban is, amikor ez első fáraók meghódították a Nílus völgyét. Sírjaikból gazdag aranyleletek kerültek elő. Gondoljunk csak az egyébként jelentéktelen Tutanhamonra, akinek aranyból volt a szarkofágja. Az arany először luxus termékként jelent meg, hogy aztán általános értékmérővé váljon akkor, amikor a pénz mint csereeszköz megjelent. 

arany-szobrok.jpg

Mi tette megfelelővé az aranyat arra, hogy értékmérő eszköz legyen? A ritkasága csak az egyik jellemzője. Az aranyra nem hat az oxidáció, de még a legtöbb sav sem tud benne kárt okozni. Örök életű és újrafelhasználható anyag, amely kiválóan alakítható. Tiszta formában lágy fém, de jól ötvözhető. A leggyakrabb ötvözőanyaga az ezüst, a réz és a vörösréz, amelytől kellőképpen szilárd és kemény lesz. Mivel vágható, különböző tisztaságban állítható elő, nem rongálódik, keresve sem lehetett volna jobbat találni pénznek. Természetesen az arany lett a legmagasabb „címlet”, amelynek az ezüst és a rézpénz lett a váltója. Az uralkodók – különösen a középkorban – aranyban határozták meg a kincstáruk értékét és a nagy befektetéseket, hadi kiadásokat. Az arany volt a királyok fémje és a fémek királya.

Az arany egy-egy birodalom számára a potenciált testesítette meg. Róma, majd később Bizánc vagy éppen Perzsia előszeretettel használta az aranyfüstözést reprezentációs épületeinek díszítéséhez. A római kupolák aranylemezei később a Vatikán épületeire kerültek át. Az aranyfüst bevonó anyagként való használata a középkorban gyakoribbá vált. Ilyen bevonatot kaphattak a templomok szobrai és kegytárgyai, a hatalmasok bútorai és egyéb presztízs tárgyai. A barokk kor viszont már bearanyozott mindent, amit az tett lehetővé, hogy feltalálták az arany pigmentált festéket. Az arany akkor már a királyi palota mellett a nagyurak kastélyaiban is főszerephez jutott. A korabeli báltermekben az arany a márvánnyal és az üveggel társult, és ennek a három anyagnak az együttese ma is az elegancia, a gazdagság és az exkluzivitás jelképe.

arany-kupola.jpg

Az arany használatának mértéke             

A lakberendezésben alapvetőnek mondható a színek harmóniája, és azoknak megfelelő mennyiségben való felhasználása. Evidens, hogy az arany színt önmagában nem lehet használni, és halmozni is tilos. Az is alapszabály, hogy sose alkalmazzuk csillogó felületen, mert egyszerűen elveszíti a fényét és domináns hatását. Az aranyat okosan kell felhasználni, hogy a hivalkodó giccset elkerüljük, ráadásul nem minden stílusnál használható.

Ügyelni kell arra, hogy az arannyal párosítható színeket válasszuk ki. A már említett márvány okán a fehér tökéletes választás, ez volt az oka a palotákban való használatuknak. Az arannyal remekül párosíthatóak a sötétkék árnyalatok, bár kettősüket célszerű a fehérrel feloldani. A fekete-arany kombináció is elegánsnak mondható, de párosukhoz már kötelező a fehéret is hozzátenni, különben egyfajta ravatalozói hangulatot érünk el. Kellemes kombináció a púder vagy halványrózsaszín és az arany találkozása. Elsősorban a hölgyek budoárjában adhat egyfajta romantikus hangulatot. Az arany a szürkével, a mentazölddel, a pezsgő színnel és a barnával is remek összhangot tud alkotni.  A harmonikus színek és árnyalatok eltalálása előtt érdemes egy kicsit kísérletezni az arannyal, mielőtt belevágunk az enteriőr kialakításába.     

Arany a különböző stílusokban      

Érdemes még egyszer hangsúlyozni, hogy az arannyal csínján kell bánni még az olyan stílusoknál is, amelyben fontos szerepe lehet. A dominancia ennél a színnél úgy mutatkozik meg, ha a térben egy-egy kiemelt tárgyon pompázik. Lehet ez egy nagyméretű tükör kerete, egy állólámpa ernyője, a sötétítőfüggöny, vagy egy díszpárna. Mivel exkluzív színről és anyagról van szó, ezért nem minden stílusba illeszthető bele. 

nappali-dekoraciok.jpg

Az aranynak elsősorban a glamour stílusban van szerepe, sőt, ott kötelező a használata. Nagyon jól illeszthető az antik hangulatú enteriőrökbe egyfajta időutazást téve a régi korok felé. Az aranyat kedveli az art deco, az angol és olasz stílus. Talán meglepő, de a modern irányzatok között is megtaláljuk az aranyat bátran befogadót: ez pedig techno stílus. Az etno stílusok között elsősorban az indiaiban használható az arany, és a romantikus vonal legszélén elhelyezkedő shabby chic-nél is jól mutat egy-egy arany díszítésű, finoman kidolgozott porcelán tárgy vagy étkészlet. 

Az arany ereje     

Az aranynak mágikus ereje van, nem véletlenül születik a csillagok kohójában. Az erőt például a Parlamentünk is szimbolizálja, amelynek díszítéséhez nem kevesebb, mint 40 kg aranyat használtak fel egykor Steindl Imréék. 

Ma már persze nem használnak aranyat az építkezéseken, de a szólásaink, mondásaink bőven tartalmaznak aranyat. Gondoljunk csak a „Nem mind arany, ami fénylik” szólásunkra, amely a dolgok nemességére és hamisságára utal. Amikor aranyszabályról beszélünk, akkor bizony egy fontos és időtlen megállapítást teszünk valamire. Akkor választjuk a jó utat, ha az arany középúton járunk, és úgy tudjuk, hogy aki korán kel, az aranyat lel. 

Manapság az aranyról elsősorban az ékszerek jutnak az eszünkbe, nem véletlenül. Az aranygyűrű a házasok jelképe a világ szinte összes országában. Szimbóluma a tisztaságnak és az örökkévalóságnak. Aranyat használnak még a gyógyászati és kozmetikai iparban. A fogorvoslásban még ma is jelentős a szerepe, mivel nem allergén, kicsi a reakcióképessége. Számos szájsebészeti eszközben találhatunk ma is aranyat. Egy aranykorong pedig különleges küldetésre indult. Visszaküldtük oda, ahonnan érkezett, azaz a világűrbe. Az aranybevonatú rézlemezen üzenünk a távoli civilizációknak, hogy itt élünk a Föld nevű bolygón, ahol nagy értéke van ennek a sárga fémnek, s amely mindörökké az elegancia és a luxus szimbóluma marad.      

arany-ekszer.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/elvakit-a-fenye-az-arany/

Szólj hozzá

arany