2024. feb 15.

Kert télen – a gazda télen sem unatkozik

írta: bibormester
Kert télen – a gazda télen sem unatkozik

teli-kert-holapatolas.jpg

Télen se hanyagoljuk el a kertünket

A kert télen álomba merül. Azt gondolhatnánk, hogy ilyenkor a kertésznek sincs semmi dolga, de ennél nem is lehetne nagyobbat tévedni. A kertes házak tapasztalt lakói már tökéletesen tisztában vannak vele, hogy ez a viszonylagosan csendes időszak remek felkészülést jelent a tavaszra. Ráadásul vannak olyan munkák, amelyeket kifejezetten tanácsos télen elvégezni. Rövid, téli sétánkat a kertben most a teendők áttekintése céljából tesszük meg.   

Favágás. Mikor, ha nem most?

A favágás kifejezetten téli munkának mondható, ugyanis ilyenkor kering a fákban a legkevesebb nedv. Emiatt sokkal könnyebb az elhalt ágakat eltávolítani. A teljes fa kivágása is lényegesen egyszerűbb, mivel sem a lombbal, sem a gyümölccsel nem kell megküzdenünk. A kertben lévő fák felfrissítését jelenti, ha öreg ágaitól megszabadítjuk őket. 

Egy teljes fa kivágásának számtalan oka lehet. Elsősorban az elöregedett fákat szokták kivágni a kertes házak lakói. Ezek már nem hoznak termést, sok esetben a haldoklásuk még balesetveszélyes is lehet, hiszen az elkorhadt ágak bárkire ráeshetnek. A beteg fákkal ugyancsak ez a helyzet, különösen akkor, ha azok megfertőzhetik a szomszédjaikat is. Ezeket a lehető leggyorsabban ki kell vágni. Gondot okozhat a túl nagyra nőtt fa, ami a gyökereivel a ház alapját veszélyezteti. Ezek azok az általános okok, ami miatt egy-egy fa kivágásra kerül. 

A kisebb gyümölcsfákat mi magunk is kivághatjuk, de aranyszabály, hogy előbb annak ágait kell lefűrészelni, és ügyelni kell a dőlési irányra, amikor a fejszénkkel, fűrészünkkel a törzshöz érünk. A törzs után célszerű a gyökeret is kiemelni, ami fáradságos ásással jár, de így tudjuk a teljes területet egy újabb fa számára egy-két évi pihentetés és fertőtlenítés után átadni. A nagyobb fák kivágását bízzuk profi favágókra. 

teli-kert-favagas.jpg

Munkában az ásó és a metszőolló

A téli ásásnak nagyon fontos szerepe van. Természetesen ezt és a metszést is fagymentes időben kell és lehet végezni. Az ásással fellazítjuk a hidegtől megkeményedett és tömörödött talajt, ami elősegíti a növények fejlődését. A kemény rétegen ugyanis a gyökerek sokkal nagyobb energiabevitellel képesek áttörni, ami kihat a talaj feletti létükre is. Az ásással megforgatott talajt átjárja a levegő, rögössé, porhanyóssá válik, amelyben a csírák remekül érzik magukat. 

A fagymentes, tiszta napokon előkerülhet a metszőolló, amellyel a sövény, az elszáradt vékony ágak mellett olyan növényeket is megmetszhetünk, amelyektől a szezonban termést remélünk. Ezek elsősorban bokros növények, mint a málna, a szeder, de ilyenkor kell metszeni a szőlőt, a fügét és a lila akácot is. Fontos, hogy a metszőolló éles legyen, minél kisebb sebet ejtve a növényeken. 

Tárolástól a palántázásig

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, amelyek megfelelő tárolás mellet akár az egész téli szezonon át kitartanak. Megfelelő száraz helyen sokáig eláll a sárgarépa, a tök, a bab, a káposzta és a legtöbb hagymaféle. A száraz levegő mellett az állandó hőmérséklet is jelentősen kondicionálja ezeket a leszüretelt zöldségeket. A gyümölcsök közül az alma és a körte bírja ilyen környezetben a legtovább. A burgonyának célszerű homokágyat készíteni, mert abban tud csíramentesen áttelelni. Ugyanakkor rendszeresen meg kell vizsgálni a tárolt növényeket és a rohadásnak indulókat azonnal el kell távolítani. Ezek bekerülhetnek a komposztba

A palántázást már február során el lehet kezdeni. Kis cserepekben, de akár tejfölös poharakban is elültethetjük a magvakat. Melegre és napfényre lesz majd szükségük, ezért megfelelő helyet kell a számukra kiválasztani. A magok csomagolásán elolvasható, hogy mikortól lehet ültetni és mennyi vizet, milyen hőfokot és fényt kíván az adott növény. A palánták kis helyen is elférnek, egy fűtött lakás belső ablakpárkányán is jól érzik magukat, csak ne nyissuk rájuk az ablakot. 

januari-kert-palantazas.jpg

Hogyan védekezzünk a fagy ellen?     

Ugyan felmelegedő klímában élünk, de azért télen, különösen az éjszakai órákban jelentős fagyokra kell felkészülni. A fagyot nem minden növény bírja ki, de legalábbis károkat szenvedhet tőle. Elsősorban a fiatal fákat kell megóvni a fagykároktól, amelyet kupacolással oldhatunk meg. A fák és egyéb hasznos bokornövények tövéhez kell szalmából, mulcsból, nyesedékből vagy aprítékból kupacot készíteni, amely egyfajta takaróként szolgál a fagykár ellen. A facsemeték esetében a kis koronájukat is érdemes lefóliázni. Gyakori eljárás a rózsatövek esetében, hogy virágcserepet borítanak rájuk, amely kupolaként védi a virágot. A fagy elmúltával azonban ezt le kell emelni a tövekről, mert a rózsa igényli a megfelelő napfényt még télen is. 

A fagy persze nemcsak a növényekben, de a ház körül is okozhat gondokat. A jégen könnyű elcsúszni, ezért a havazás után szükséges a hó eltakarítása mellett a jégmentesítés is. Az autóutakon használt sót nem jó a ház és a kert körüli részeken használni, mivel a sólé beivódik a talajba. A hamu tökéletes megoldás, mert amellett, hogy jégtelenít, még kiváló talajjavító is.           

Nézzünk szét a szerszámoskamrában      

Akkor fogjuk jól érezni magunkat a tavaszi kerti munkák megkezdésekor, ha minden szerszám a megfelelő minőségben a rendelkezésünkre áll. A téli hónapok tökéletese alkalmasak arra, hogy rendet tegyünk a fészerünkben, kidobjuk a javíthatatlan dolgokat, lejárt szavatosságú vetőmagokat és permetezőszereket, s feltöltsük a készleteinket. 

feszer-belulrol_1.jpg

Ilyenkor tudjuk kényelemesen megélezni a metszőollót, kicserélni az ásó megrepedt nyelét. A rovancs során listát készíthetünk a beszerzendő szerszámokról, anyagokról. Érdemes ezeket beszerezni már a télen, amikor a mezőgazdasági boltok még olcsóbban forgalmazzák a termékeiket. Egy rendbe rakott szerszámoskamra már a látványával is jelzi, hogy milyen a telek kertésze, nem beszélve róla, hogy mennyire meg fogja könnyíteni a tavaszi munkákat. 

Mit tehetünk kertünkért a kandalló mellett?

A hosszú, csendes és fagyos téli napokon sem kell elfeledkeznünk a kertünkről. A fagytalanítás után kényelmesen leülhetünk a kandalló elé, hogy megtervezzük a tavaszi kertünket. Ilyenkor dönthetjük el, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket szeretnénk termeszteni, ezek hol ültethetőek el, mekkora lesz a területigényük. 

Egy szép, tiszta napon célszerű a kis tervrajzunkat a megfelelő méretekkel is ellátni. Mérjük fel a kertet egy mérőszalaggal, hogy jobban meg tudjuk ítélni a kert felépítésének lehetőségeit. Különösen fontos ez akkor, ha valami nagyobb változást akarunk a kertünknél véghez vinni. Ilyen például egy sziklakert vagy kerti tó megépítése, de még egy új fa ültetése is követelhet kihívásokat. Nem mindegy ugyanis, hogy az a fa, amikor majd felnövekszik, hol fog állni, hová nyúlnak a gyökerei, merre hullanak le róla a gyümölcsök, és mekkora területet fog árnyékával eltakarni. 

A hosszú, téli hónapok lehetőséget adnak egy kis kertmérnökösködésre, amit mindenképpen használjunk ki, hogy a tavaszi zsongásra már kész tervekkel készülhessünk.  

kandallo-modern_1.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/kert-telen-a-gazda-telen-sem-unatkozik/

Szólj hozzá

kert téli kert