2024. feb 25.

Elegáns szobabelsők eleme – az ezüst

írta: bibormester
Elegáns szobabelsők eleme – az ezüst

ezust-fem.jpg

Egy szürke fém különös ragyogása

A rómaiak argentumnak hívták és pénzt vertek belőle. Ennek a fémnek különleges a megjelenése, mivel alapvetően szürkének mondanánk, de a csillogása a fehér tiszta visszfénye. Persze nem csak ezért a bűvös tulajdonságáért becsülték meg már az ókorban is. Az egyiptomi fáraók idejében még csaknem ugyanolyan értékesnek és ritkának tartották, mint az aranyat, és kettő az egyben váltották unciáját. 

Amikor aztán felfedezték, hogy különböző vegyületekből is elő lehet állítani, az ezüst értéke csökkent, és a középkorban már 13 uncia ezüst ért egy uncia aranyat. Mindennek ellenére tökéletes volt értékmérőnek, mert kiválóan alakítható és ötvözhető, ráadásul a rézzel való keverési arányát egészen 50 százalékig el lehet vinni anélkül, hogy elveszítené gyönyörű csillogását. Az ötvözésre pedig szükség volt, hiszen az ezüst önmagában puha fém, ám ennek nyomán a királyok ronthatták a pénz értékét, hiszen akkor is volt már infláció. A pénzhamisítók is szépen kerestek a trükkös fémkeveréssel. 

Az ezüst csillogása rabul ejtette a hölgyek szívét, megigézte a költőket és még a lakberendezésben is fontos szerepet játszik mind a mai napig. 

A jómód szimbóluma

A régi korok embere a vagyonát nemesfémekben tartotta. Erre számos régészeti lelet nyújt bizonyítékot. A vész idején a menekülő módosabbak elásták a kincseiket abban a reményben, hogy majd visszatérnek a rejtekhelyhez, ha elmúlt a fenyegetés. A nemesfémből, így az ezüstből készült tárgyak mérete és súlya csak megnehezítette a gyors mozgást, ezért folyamodtak ehhez a taktikához. Voltak olyanok, akik sohasem térhettek vissza az eldugott kincseikhez. Így járt az a római is, akinek egészen különleges étkészlete volt ezüstből a díszes tálaktól a kidolgozott kancsókig, kelyhekig. A híres-hírhedt Seouso kincsek darabjait ezüstből és elektrumból (ezüst-arany ötvözet) készítették, és különös utat jártak be az üvegvitrinekig.     

Az ezüst mindig is vagyoni tartalékot jelentett a módosabb családok számára, akik nem engedhették meg maguknak az arany felhalmozását, de az ezüstét igen. Ahogy a polgárság gazdagodni kezdett, úgy gyűjtött egyre nagyobb javakat, amelyeknél fontos szerep jutott az ezüstnek. A nagypolgári rétegnek egyfajta státuszszimbólumát jelentette az ezüst étkészlet, amelyet kiraktak a pohárszék tetejére vagy a drága vitrinbe. Az elszegényedő családoknak utolsó mentsvára pedig a nagymama ezüstkészlete volt, amit zálogba lehetett tenni, ha minden kötél szakadt. 

ezust-kanalak.jpg

Persze az étkészletek mellett exkluzív tárgyak is készülhettek ezüstből. Ilyen volt egy tubákos szelence, egy hölgyek számára készített piperekészlet, egy zsebóra vagy éppen egy tükör. Ilyenkor már nem a fém tömege hangsúlyozta a gazdagságot, hanem a kidolgozottsága az eleganciát. Az ezüst természetesen ékszerekben is testet öltött. A gazdagok magukon hordták, vagy a házukban mutogatták a jómód jeleit. Nem véletlen tehát, hogy életterük enteriőrjében is meg kellett jelennie a nemesfémeknek, így az ezüstnek is.   

Az ezüst használata a lakberendezésben

Az ezüst alapszíne a szürke, ami semleges szín, így elvileg minden színnel párosítható. Azonban az ezüst mégsem egy szimpla szürke, mivel szervesen hozzátartozik a ragyogása is. Emiatt azonban mégsem lehet bő kézzel és bármivel összeházasítani. A nemesfémekre, így az ezüstre is igaz, hogy óvatosan kell használni, azaz a kevesebb az esetében is a több. 

Ügyelni kell arra, hogy a nagy és világos, valamint natúr színekkel rendelkező felületek mellett ne alkalmazzuk. A túlzott mértékben használt ezüst ugyanis unalmassá és hideggé változtathatja a teret. Hacsak nem akarunk egyfajta jégpalota hatást elérni persze. Nagyon elegáns viszont az ezüstös csillogás, amelyet a selyem lágy fényével kombinálhatunk, feloldva a hidegséget. A glamour stílus előszeretettel használja ezt a megoldást. 

Az ezüst egyik kedvelt színpárja a kék, ezen belül is a tengerészkék. A romantikus irányvonalú stílusok, így például a shabby chic szívesen használja, de az ékszerészeknél is nagyon gyakori az ezüst alapba ágyazott kék köves gyűrű, fülbevaló vagy karkötő. A másik nagyon exkluzív kombináció az ezüst és a krémszínek különböző árnyalata. Egy elegáns hálószobát úgy lehet szépen berendezni, hogy a falak ezüstös csillogású selyemtapétát kapnak, míg a franciaágy és annak takarója törtfehér vagy tojáshéj fehér színű. 

A stílusok vonala mentén haladva elmondható, hogy minden olyan enteriőrben, ahol a csillogó fémes felületeknek meghatározó szerepük van, az ezüst tökéletes választás lehet. Az ezüst-üveg kombináció például a high tech stílusnál egyáltalán nem meglepetés. A minimalista vagy loft környezetben is megjelenhet. A lényeg a használat mértékén van, mert az ezüst-üveg páros hidegét mindenképpen oldani kell valami melegebb árnyalattal. 

glamour-csillar_1.jpg

A jótékony ezüst        

A fenti cím korábban valószínűleg meglepő lett volna, hiszen nagy mennyiségben ez a fém mérgező. A régi időkben a mérgezés veszélye leginkább a fotográfusokat fenyegette, mivel munkájuk során nagyobb mennyiséggel találkoztak. Kis mennyiségben azonban megmutatkozik az ezüst csíraölő képessége. A hagyományos orvoslás elsősorban a nyílt sebek ellátásában alkalmazza, mivel az ezüst-alginát megakadályozza a fertőzések kialakulását. 

A természetgyógyászok lelkesedését egyébként a tudományos kísérletek is bizonyították, rámutatva arra, hogy az ezüstionok képesek elpusztítani a baktériumokat, algákat, sőt a gombákat és egyes vírusokat is. Az orvostudomány egy másik ága, a fogorvoslás is használja az ezüstöt a fogak tömésénél. A lényeg minden esetben a mennyiségen van, ahogy a lakberendezésnél már rámutattunk. 

Az ezüst sokkal nagyobb felhasználója az ipar. Értékét az jelenti, hogy hogy kiváló vezető. Még a réznél is jobban vezeti az áramot. A magas ára miatt azonban inkább bevonó anyagként használják a nyomtatott áramkörök esetében. A forrasztóanyagoknak egyik összetevője lehet, de a jelenlétét felfedezhetjük a gombelemekben és bizonyos robbanószerekben is.  Mivel nagy a fényvisszaverő képessége, ezért a minőségi tükrök gyártásának is az egyik fontos alapanyaga.

Széleskörű felhasználása, de különösen a gyógyászatban játszott szerepe miatt joggal minősíthetjük ezt a fémet jótékonynak. 

Ezüstékszerek és spiritualitás     

A hétköznapok embere az ezüst szó hallatán azonnal valamilyen ékszerre asszociál, ami nem meglepő, hiszen az arany mellett ez a másik nemesfém, amelyet viszonylag nagy mennyiségben használnak fel az ékszerészek. A nemesfémeket minden esetben osztályozzák, s ennek alapján alakul ki az áruk is a nagy nemzetközi tőzsdéken. 

Az ezüstöt három nagy kategóriába sorolják be finomságuk alapján: így beszélünk 800-a, 835-ös és 900-as osztályról. Az elkészült ezüstékszerekbe ennek alapján ütik be a védjegyet, amely megmutatja, hogy az adott tárgyban vagy ékszerben milyen ezrelékarányban található meg az ezüst. Az ékszerészek többsége a New York-i tőzsdeárakhoz igazodik, de Magyarország az osztrák Ögussa áraira támaszkodik. Az ezüstékszereket hatalmas mennyiségben készítik, mert az áruk elérhető az átlag polgárok számára is.

A nemesfémeknek a különböző kultúrákban mindig kiemelt szerepük van. A spiritualitás iránt érdeklődők szerint az ezüst csillogása megvilágosítja az elmét és fényével felderíti a pénz lelőhelyeit. Az ezüst az állhatatosság jelképe, s egyben csillapító hatása van a háborgó lélekre. Úgy tartják, hogy aki az ezüstékszereket kedveli, az az egyensúlyra, a harmóniára vágyik és törekszik.      

ezust-ekszer.jpg

Forrás: https://biborhaz.hu/blog/elegans-szobabelsok-eleme-az-ezust/

Szólj hozzá